Plus

Fietspad tussen IJburg en Diemerbos is om bijna opgewonden van te worden

Sinds kort is de fietsverbinding tussen IJburg en Zuidoost afgemaakt met een gloednieuw fietspad dat tussen IJburg en het Diemerbos loopt. Nou én?

Hans van Lissum
De fietsdichtheid is dunnetjes op het gloednieuwe fietspad tussen IJburg en het Diemerbos. Beeld Tammy van Nerum
De fietsdichtheid is dunnetjes op het gloednieuwe fietspad tussen IJburg en het Diemerbos.Beeld Tammy van Nerum

Dat Amsterdammers een enthousiast fietsend volkje zijn is alleen nog nieuws voor toeristen uit obscure landen voor wie de fiets een vervoermiddel is uit sterke verhalen, of voor ­Amerikanen die zelfs voor een tochtje naar de brievenbus zonder blikken of blozen in een comfortabel verwarmde SUV plaatsnemen.

Dat laatste zouden veel Amsterdammers overigens óók het liefste doen, maar helaas: ons geliefde poppenstadje is niet gemaakt voor uit de kluiten gewassen benzineslurpers.

Het ís goedbeschouwd ook verbazend dat wij zo dol zijn op fietsen: het is hier geregeld onbeschrijflijk rotweer, maar dan nóg deinzen we er niet voor terug om met een wild flapperende paraplu in de ene hand en een overvolle Albert Heijntas in de andere de regenbuien te trotseren om van A naar B te komen.

Je zou er haast trots van worden op je eigen land, als dat soort uitspraken tegenwoordig niet zo dubieus was geworden.

Daarbij: je kunt zeuren over de regeltjeszucht van Nederland, maar fietspaden in Amsterdam liggen er steeds smettelozer en comfortabeler bij. Onlangs nog werd de Sarphatistraat uitgesproken fietsvriendelijk gemaakt: daar maakt de fietser de dienst uit en is de auto 'te gast'.

Een fijne ontwikkeling op een plek waar je eerst eenvoudig van je sokken gereden kon worden, en één die ongetwijfeld nog genoeg navolging zal krijgen in de stad.

Zelfs op plekken waar de fietsdichtheid op zijn zachtst gezegd dunnetjes is, houdt de gemeente de kwaliteit van de paden met een haviksoog in de gaten. Het fietspadenstelsel tussen IJburg en Zuidoost is nogal rustig en zou je zodoende makkelijk kunnen laten versloffen tot een paar asfaltstroken vol bulten, scheuren en kuilen, maar niets is minder waar.

Nieuw fietspad

Waar tussen IJburg en het Diemerbos

Sinds kort is de fietsverbinding tussen IJburg en Zuidoost afgemaakt met een gloednieuw fietspad dat tussen IJburg en het Diemerbos loopt.

Dat is wellicht niet het spannendste nieuws dat u de laatste maand gehoord heeft, maar het levert wel voordelen op: door het nieuwe 770 meter lange fietspad is de route van IJburg naar het midden van het Diemerbos nu 2 kilometer korter.

Nou én, kunt u dan korzelig denken. En inderdaad: tijdens een fietstochtje op een zonnige lentedag zonder een zuchtje wind, wanneer er net een roodborstje gemoedelijk kwinkelerend op uw schouder neerstrijkt, maken die paar extra kilometers niets uit.

Maar als er een hoosbui over Amsterdam trekt en u tandenknarsend door de striemende slagregens moet trappen, maken ze wel dégelijk uit.

Fietspaden: het is een onmogelijk onderwerp om daadwerkelijk opgewonden van te worden, maar het zijn juist de kleine, vanzelfsprekende dingen die het 'm doen.

Tips of opmerkingen? straatbeeld@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden