PlusProefwerk

Ferilli's (4+)

Ferilli's in The College Hotel presenteert zich als een stijlvolle, klassieke Italiaan. Maar onze ober is verbijsterend onvriendelijk, en het eten stelt zeer teleur.

Ferilli's in The College HotelBeeld Mats van Soolingen

Op de menukaart van Ferilli's staat prominent een citaat van Dante Alighieri: 'Noi non potemo avere perfetta vita senza amici' - we kunnen geen perfect leven hebben zonder vrienden. Ook in restaurants is een bepaalde mate van vriendschappelijkheid richting de gast volgens mij onmisbaar voor een goede avond.

Ik heb het niet over amicaal gedrag - de één vindt de hurkende, tutoyerende jofelober héérlijk, de ander gruwt ervan en prefereert juist afstand. Een goede gastheer of -vrouw is gevoelig voor die verschillen, en past het gedrag daarop aan.

Ik bedoel met vriendschappelijkheid een subtiele basishouding van het beste met de ander voorhebben, van interesse en welwillendheid, zoals je die ook onder vrienden ziet. Het is moeilijk een plezierige avond te hebben op een plek waar je niet gezien wordt en waar je het gevoel hebt dat de bediening niet aan jouw kant staat. En laat dat laatste precies het geval zijn bij Ferilli's.

Het restaurant zit in het College Hotel - sprookjesachtig vind ik dat altijd, een soort geheime tuin aan het drukke Roelof Hartplein met dat licht en die enorme moerbeiboom ervoor. De zaak is vernoemd naar uitbater Carlo Ferilli, de mode- en horecaman van Replay en de succesvolle George-restaurants.

Onze online reservering is om onduidelijke redenen niet goed doorgekomen, en dat wordt beroerd afgehandeld: mijn tafelgenote van 67 wordt eerst zonder pardon de regen in gestuurd, als we uiteindelijk toch een tafel krijgen ("Nou ja. Vooruit. Maakt niet uit") behandelt de hoofd­kelner (de enige van de Italiaanse zwarte brigade die Nederlands spreekt) ons vervolgens de hele avond alsof we hinderlijke kinderen zijn die hem van het werk houden.

Chef vertrokken
Op de website staat een aansprekend menu vol Italiaanse klassiekers, uit de koker van een ­Italiaanse dame die eerder een sterrenzaak in Florence had. Maar de kaart die we nu krijgen is totaal anders, qua inhoud en qua opzet.

We voelen ons een beetje bekocht. "Is het een nieuwe kaart? Is er geen vast menu meer?" vragen we de ober.

"Nee, dat heeft u verkeerd gezien," blaft hij. Achteraf blijkt de Italiaanse chef al maanden vertrokken, met haar menukaart. Dat is op de website alleen nog niet veranderd.

Hiske VersprilleBeeld Oof Verschuren

Een vraag over de grootte van de primi ("Nemen we een hele of kunnen we beter delen?") wordt niet beantwoord, maar aangegrepen om ons op een brutale manier veruit de duurste pasta van de kaart aan te smeren. "U wilt pasta? De tagliolini met truffel is erg lekker. Die maar doen?" Als we hem terugroepen, reageert hij opnieuw geërgerd.

Als we voor het hoofdgerecht vragen om wijnadvies, gebeurt precies hetzelfde: "U wilt wijn? Ik heb lekkere wijn." En hij serveert ons twee glazen van de duurste op de kaart (een verder prima Rosso de Montalcino), uit een fles die hij met veel misbaar openplopt en niet laat voor­proeven.

Het is allemaal zo kolderiek onbeschoft dat we er stil van worden. Geen: Waar houdt u van? Heeft u veel honger? Geen: Wat is uw hoofdgerecht? Drinkt u liever wit of rood? Geen interesse. Geen welwillendheid.

Vloeibare polenta
Het eten valt ook tegen. Als voorgerecht delen we de moscardini (kleine octopusjes, €16) die op de kaart staan 'met verse doperwten en romige polenta'. Ze zijn gestoofd met witte wijn en knoflook en smaken prima, maar de grote berg diepvries-dop­erwten erbij is snotgaar en de polenta is niet romig, maar vloeibaar en flauw als Brinta.

Best
De gepaneerde zwaardvis met tomatensaus is prima.

Minder
De aardbeientiramisu smaakt naar euroshoppercake met Tova, Nesquik en oud fruit. Mogelijk omdat het dat ook is.

Opvallend
Op de website wordt uitbundig gepronkt met een beroemde Italiaanse sterrenchef, maar die blijkt al maanden geleden vertrokken.

De gnocchi met ragù (€20) zijn niet slecht: de knoedels zijn groot en de vleessaus is wat ­korrelig, maar de smaak is goed. De bijgeleverde rauwe artisjok is eerst geoxideerd en heeft daarna te lang in citroenwater gelegen.

In de orecchiette met gezouten sardine en broccoli (€18) ­vinden we hele tenen rauwe knoflook; het gerecht is bestrooid met oudbakken broodkruim.

De zwaardvis (€26), ook in broodkruim, is wél smakelijk, al is de beloofde caponata een soort tomatensaus geworden.

De ananas met kaneelijs (€12) is saai, maar redelijk, maar de bedenker van de aardbeien­tiramisu (€12) verdient een ­paardenhoofd in zijn bed: het smaakt naar goedkope supermarktcake met limonadesiroop. Het is waarschijnlijk ook dagen geleden gemaakt, want de aardbei is helemaal oud en slap. Bovenop is een soort Nesquik gestrooid. Het is echt jakkie.

We komen een boel fouten tegen in dit restaurant, maar de grootste misser ligt bij de bediening. Foute boel, die Ferilli's.

Vorige Proefwerken
Centra (8)
SushiSamba (7+)

Spingaren (3)

Welke restaurants in uw buurt kwamen aan bod in Proefwerk? Het Parool zette alle recensies sinds begin 2015 op de kaart. Klopt er iets niet? Is een restaurant inmiddels gesloten? Mail ons dan.

Ferilli’s

Roelof Hartstraat 1
1071 VE Amsterdam

ma-zo
11.00-22.00 uur

020 5711511
thecollegehotel.com/ferillis

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden