Ouder & kind

Ferd & Sana: ‘Sana vindt vooral dat ik lekkere nasi maak’

Ferd begon een relatie met de moeder van Sana en kreeg er toen vier kinderen bij. ‘Maar hij deed het allemaal wel gewoon.’

Yuki Hochgemuth
Sana & Ferd. Beeld Harmen de Jong
Sana & Ferd.Beeld Harmen de Jong

Sana Dros (20)

“Mijn biologische vader en moeder zijn gescheiden. Ferd werd mijn stiefvader toen ik ongeveer elf was. Daarvoor werkte hij met mijn moeder.

In het begin was het wel wennen. Mijn moeder stelde Ferd pas aan ons voor toen ze dacht: nu zijn mijn kinderen er klaar voor. Het was toch wel een beetje lastig, hij was de eerste man na mijn vader, maar langzaam raakte ik eraan gewend. In mijn puberteit heb ik veel aan Ferd gehad. Hij was mijn vaderfiguur, dat had ik zeker toen erg nodig. Ik ben heel blij dat hij er was en is.

Hij kwam niet in het meest alledaagse gezin terecht. Een alleenstaande moeder en vier kinderen, van wie er twee in de puberteit zaten. Maar hij deed het allemaal wel gewoon. Dat vind ik knap. Hij was en is altijd vrolijk en grappig.

Hij is een krachtig persoon. Hij gaat vaak naar de sportschool en voor hem is het normaal om iedereen daar gedag te zeggen. Eén keer keek iemand toen heel boos terug, en op de terugweg naar huis is Ferd heel pijnlijk van zijn fiets afgesleurd.

Vlak daarna is hij naar Afrika gegaan om voor een project ergens een waterput neer te zetten. Hij had daar eigenlijk nog te veel pijn voor, maar hij ging toch omdat hij er zo graag bij wilde zijn. Hij denkt altijd eerst aan anderen en geeft heel veel om zijn vrienden en familie. Dat vind ik heel mooi aan hem.

Ferd heeft me niet officieel geadopteerd. Ik ben er tegen hem over begonnen, en toen raakte hij wel een beetje geëmotioneerd. Maar ik was toen al bijna volwassen en dan is het geen noodzaak meer.

Ik kijk met veel blijdschap terug op de trouwdag van mijn moeder en Ferd. Voor mijn moeder was het de eerste keer dat ze ging trouwen. Ze hadden het ons niet verteld, Ferd zei gewoon opeens tijdens het eten: ‘o ja, we moeten ook nog trouwen.’ Wij dachten toen, huh? De trouwdag en de aanloop daarnaartoe was voor mij extra leuk omdat ik ceremoniemeester was.

We kunnen goed met elkaar praten, ook over onze gevoelens. Ik lijk in veel op hem. Eerste was ik echt een meisje-meisje, maar ik heb van hem de liefde voor de natuur overgenomen. We gaan graag wandelen.

Nu woon ik samen met mijn vriend, boven mijn ouderlijk huis. Ik zoek mijn ouders nog wel een paar keer per week op. Met Ferd ga ik dan vaak even koffiedrinken. Anders gaan we elkaar missen.”

Ferd Stouten (68)

“Ik leerde Sana kennen toen ze net naar het Montessori Lyceum Amsterdam ging. Ik heb haar zien groeien van beginnende puber tot hoe ze nu is, dat was mooi om mee te maken. Toen ik een relatie kreeg met Sana’s moeder en bij het gezin kwam, was dat natuurlijk even wennen.

Met de jongens ging het allemaal wel simpel, Sana was wat voorzichtiger. Er was opeens een man in huis die ze nauwelijks kende, het was belangrijk dat ze toen de ruimte kreeg. Ik denk dat het na een week of drie, vier was, dat Sana dacht: deze man adopteer ik als mijn vader. Dat merkte ik aan dat ze me om advies ging vragen en de manier waarop ze dingen met me deelde. En dat ze me papa ging noemen. Dat vond ik mooi om mee te maken.

Sana is een heel expressief kind, ze is erg naar buiten gericht. Ze heeft een wereld van vriendinnen om zich heen en kan de hele dag bezig zijn met sociale contacten. Ik ben daar wat rustiger in. Zeker toen ze zo’n veertien jaar was, rolde ze van het ene sociale contact in het andere, maar ondertussen was ze ook druk bezig met elk contact goed te onderhouden. Dat is een mooie eigenschap.

Daarnaast is ze ook een echte aanpakker. Ze doet dingen honderd procent en ik bewonder de manier waarop ze met haar studie omging. Ze is erg gedisciplineerd, en ondanks dat dingen soms pittig waren, kan ze met alles dealen.

We halen echt plezier uit het contact met elkaar. We zoeken elkaar regelmatig op, dan drinken we even een kopje koffie samen. Haar moeder en ik gaan regelmatig samen wandelen, dan vindt ze het ook vaak leuk om mee te gaan. Daarnaast houden we ook erg van samen eten. Ik kook van alles en nog wat, maar ze vindt vooral dat ik lekkere nasi maak.

Wat corona betreft houden we ons aan de afspraken. We gaan nog wel wandelen, maar niet in drukke gebieden, en we ontvangen alleen de kinderen nog als bezoek. Sana is erg zorgzaam en dat komt ook nu erg naar voren. Toen het coronavirus echt uitbrak, zat ik in Spanje. Ze was toen erg bezorgd hoe het met me ging.

Sana is een mooi persoon met veel goede eigenschappen. Ik denk dat de keuzes die ze gaat maken in haar leven haar succes gaan brengen. Sana kan veel aan. Ze is niet iemand waar ik me zorgen over moet gaan maken, later of nu.”

Ook samen in Het Parool? ouderenkind@parool.nl

Ferd Stouten (68), gepensioneerd
Joyce de Grand (56), adjunct-­directeur Metis Montessori Lyceum
Baindu Dros (27), heeft op dit moment geen werk
Spike de Grand (25), studeert International Business
Sana Dros (20), heeft een tussenjaar en werkt bij restaurant Parallel
Django Dros (17), heeft een tussenjaar

Ferd, Joyce, Baindu, Spike en Django wonen in een herenhuis in Oud-West op de begane grond en eerste verdieping. Sana woont met haar vriend Jacob (21) in een studio op de bovenste verdieping.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden