Schuim

Feestje van de dag: De bbq met dingen die van nature groen zijn

Hans van der Beek doet elke dag verslag van feesten, presentaties en andere belangrijke bijeenkomsten in Amsterdam. Vandaag: Boeklancering Groen op Kolen.

Jeroen Hazebroek en Leonard Elenbaas, auteurs van Groen op kolen, ook met glutenvrije gerechten en hier en daar vegan. Beeld Hans van der Beek

Het is niet dat er nog geen boek bestaat met recepten voor de barbecue, maar Fontaine Uitgevers ziet toch nog ruimte ergens in de schappen.

Groen op Kolen, heet het. Dat is barbecueën met dingen die van nature groen zijn. Ik geloof toch niet dat de uitvinder van de barbecue het zo heeft bedoeld.

Ik denk dan: strook prei of kip­saté.

Aubergine, burgertje.

Dit moet voor zo’n barbecue ook niet leuk zijn.

In de achtertuin van de uitgever staan de kolen al te gloeien. Ik zie bakken met courgettes, bloemkool, taugé, aubergines, altijd weer aubergines. Die taugé lijkt me ook nog behoorlijk mikken op zo’n rooster.

Ik trek de grens bij paprika en ­uienringen, maar dat zijn vleesgroenten.

In een hoek van het terras ligt een indrukwekkende messenset, in zo’n fijne leren rol, een slagerij waardig.

Dit is voor zo’n messenset ook niet leuk.

Ik sta er vol bewondering naar te kijken als coauteur Jeroen Hazebroek naast me komt staan. “Ik ben bezig mijn eigen messen te ontwerpen.”

Hij wijst enkele messen aan, speciaal voor vis bijvoorbeeld. “Maar goed, daar mogen we het vandaag niet over hebben.”

Bovendien is het woord aan Francis Wehkamp. Precies een jaar geleden begon ze als hoofdredacteur culinair, net toen dit duo hun vijfde bbq-boek presenteerde. “Ik zei: ‘Weet je wat een trend is? Vegetarisch barbecueën. Moeten we daar niet wat mee?’”

En nu staan we hier, tussen de broccoli en de alfalfa.

Coauteur Leonard Elenbaas dacht ook dat hun vijfde boek, Hete kolen compleet, hun laatste zou zijn, maar het idee van een vegetarische barbecueboek vond hij meteen leuk en superkicken.

“Jeroen na tien minuten ook.”

Daarna begonnen ze een supergaaf project en maakten zoveel recepten dat ze wel een tweede boek kunnen uitbrengen. Voor barbecue zonder vlees en vis moet je namelijk supercreatief zijn. Ook kreeg hij zojuist een superleuk bericht: van Groen op kolen zijn nu al 2200 exemplaren besteld.

Ook Hazebroek spreekt ons toe. Hij kreeg vroeger een beetje koppijn van vegetarisch barbecueën, maar gelukkig heeft hij een vegetarische zus en zij was zijn grote inspiratie.

Vooral spiesjes op een elektrische kookplaat zijn hem een gruwel. “Echte barbecue smaakt naar roast, naar houtskool, en soms is het iets te donker hier en daar. Dat mag.”

Op een merguezworstje, ja; op een wortel moet ik het nog zien.

We krijgen een bordje met gegrilde groente, salade en hummus, en later een kommetje rijst met curry, tempé en bloemkool, bereid ín het houtskool, de caveman style.

Prima voorgerechtjes.

Tips? Mail naar schuim@parool.nl

Wat Boeklancering Groen op kolen
Waar Fontaine Uitgevers, Van Eeghenstraat
Wie Jeroen Hazebroek, Leonard Elenbaas, Francis Wehkamp, Jan-Willem van der Boom, Annemie Michels
Wanneer Donderdag 13 juni, 12.00 tot 14.30 uur

Drank en spijs ***
Sfeer **
Hans is alleen rond etenstijd een caveman

Francis Wehkamp, hoofdconducteur culinair: "Vegetarisch barbecueën is niet meer voor geitenwollensokken, het is hip en heel erg lekker." Met Victorine Hollaers, ook van Fontaine. Beeld Hans van der Beek
Jan-Willem van der Boom, auteur 'Boom geniet zonder gluten': "Ik kon geen beter cadeau bedenken." Beeld Hans van der Beek
Stiefvader Dick van der Wal, vader Gerard Hazebroek en zijn vrouw Natascha, met een glutenvrije brownie met gepofte rode biet. Beeld Hans van der Beek
Inge van der Helm, redacteur van het boek, Valeska Oostrum en Asmodée Schoenmaker van Big Green Egg, en fotograaf Frank Hopman. Beeld Hans van der Beek
Annemie Michels, managing-uitgever: "Kan dat wel? Bloemkool ín het houtskool?" Met Fontaine-verkoper Stephan Beckers en Robert ten Hoope (Le Nouveau Chef). Beeld Hans van der Beek
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden