Plus Proefwerk

FC Hyena (8)

Bij FC Hyena - geen voetbalvereniging, maar een filmclub - mogen de robuuste gerechten mee de zaal in. Een vrolijkmakende plek.

Beeld Mats van Soolingen

Veel mensen met een jong gezin kijken met weemoed terug naar die goeie ouwe kinderloze tijd, toen ze spontaan naar Parijs liftten, hele dagen ongestoord een moeilijk boek lazen en/of weekeindenlang van wild feest naar wild feest dansten. Het zegt waarschijnlijk veel over mij dat ik de laatste tijd vooral hunker naar slonziger luxe: eten voor de televisie, bij een film. Ik ben met weinig tevreden.

Ik werd dan ook onevenredig vrolijk van het idee dat je bij FC Hyena, het nieuwe filmhuis in Noord, je hele natje en droogje uit het restaurant mee de bioscoopzalen in mag nemen. "Je zit er niet op een stoel, maar samen op een gezellig bankje!" tsjirpte ik net iets te enthousiast tegen mijn tafelgenote.

"En als je eten nog niet klaar is als de film ­begint, brengen ze het zelfs naar je toe!" Zij zag vooral haken en ogen: "Krakende popcorn is al zo irritant in de bioscoop - moeten er dan ook nog meurende spareribs en complete kaasplanken worden aangerukt?" "Ja!" riep ik. "Ja, dat moet! Dat moet zeker!"

Gigantische houtskooloven
Ook als je geen filmbezoek hebt gepland, valt er bij FC Hyena genoeg te kijken. De zaak in het ter ziele gegane M-Lab aan de Aambeeldstraat werd opgezet door vier mensen die ook achter het naastgelegen Hotel de Goudfazant en Café Modern zitten, en die weten van sfeer maken.

En mocht de kleurrijke, karaktervolle inrichting met mooi licht en strategisch geplaatste geinige details nou niet je ding zijn, dan kun je altijd nog uitkijken over het IJ. Of naar de clientèle, die ook al zo filmisch verantwoord is: knappe, losse twintigers, een peuter die tot clowntje is geschminkt, een moe maar gelukkig stel met een piepkleine baby, een vader en volwassen zoon die samen ribbetjes kluiven, hier en daar een hond.

Er is niet echt een keuken, ­alleen een paar werktafels naast de gigantische houtskooloven waar bijna alle gerechten in worden bereid. Die oven lijkt trouwens meer op iets waar James Bond een Russische schurk in zou gooien dan op een rustieke pizzabakker.

Mexicaanse mole
Het menu is beknopt en zorgvuldig samengesteld. Er worden louter natuurwijnen geserveerd, en aardige drankjes als kombucha en perencider - we komen zelfs het zware cultbier West­vleteren 12 tegen (€23 per flesje). Er zijn geen voor- en hoofdgerechten, maar middelgrote borden die zich goed laten delen. Sommige zijn wat groter (die kosten €13,50), de rest zit rond de €7,50: beslist redelijke prijzen.

Hiske Versprille Beeld Oof Verschuren

De makreelrillettes (€8) zijn geen echte rillettes - daarvoor wordt vis of vlees langzaam gekonfijt in vet - maar eerder een soort paté van gerookte makreel.

Smakelijk is het wel, doodeenvoudig geserveerd met een groot stuk lekker zuur ingemaakte biet, wat veldsla en versgesneden venkel. Rauwe venkel is versgesneden onvergelijkbaar veel lekkerder dan venkel die voorgesneden in water wordt ­bewaard - en toch komen we het zelden tegen.

Meer dan een A4'tje
We smullen van de substan­tiële, smakelijke groentegerechten: een kloek stuk bloemkool uit de houtoven wordt geserveerd met Mexicaanse amandelmole en rozijnrelish (€7), de ­geroosterde bloemkool heeft mooie bruine randjes en is precies goed gaar, de complexe amandelsaus omhult haar als een luxe bontjas.

Wat er allemaal in zit wordt niet duidelijk (de Mexicaanse chef is niet aanwezig en het recept beslaat volgens de vriendelijke ober meer dan een A4'tje), maar we proeven naast de amandelen ook ui, knoflook, specerijen en waarschijnlijk van die fijne, langzaam warm opgloeiende anchopeper. De zoete relish van rozijntjes maakt het af.

Best
De geroosterde bloemkool is precies fijn ­gegaard, en de complexe Mexicaanse mole ­omhult haar als een luxe bontjas.

Minder
De aardappelen en boontjes bij de oktopus zijn wat zwaar en zetmelig: iets fris erbij was ­plezierig geweest.

Opvallend
Het filmhuis met twee zalen werd opgezet door mensen die ook het naastgelegen De Goudfazant en Café Modern startten.

De gepofte zoete aardappel met hangop en chimichurri (€7,50) is ook goed: het ­feloranje vlees is rokerig en zoet bij de frisse knoflookhangop met ­limoenzest en de uitstekende, pittige saus met oregano, peterselie en pepers.

Krokante zuignapjes
Dan volgt polpo, geserveerd met geroosterde krieltjes en zwarte bonen (€13,50). De oktopus komt ook uit de houtoven, wat een enorm fijne bereiding is - de zuignapjes en puntjes van de tentakels worden zo krokant en hartig, en het zachte vlees krijgt door de rook een onweerstaanbaar spekkige kwaliteit.

Het garnituur vinden we wel erg zwaar en zetmelig - er liggen wat stukjes paprika bij, maar wat meer pit en frissigheid was op z'n plek geweest. De kleine portie bbqribs (€9, een grote kost €16) blijkt toch nog een flinke portie: acht rokerige ribben met lente-ui, een vrij zoete saus en sesamzaad. Ze kluiven goed weg.

Er is één dessert (€7): cake met pistache, kardemom, lemon curd en verse frambozensaus, als een soort vrolijke, losgeslagen trifle op het bord gesmeten. Heel prima.

We vinden FC Hyena een aanwinst voor de stad - als vrolijk filmhuis, maar ook als weldoordacht en charmant eethuis.

Vorige Proefwerken:
Park (6-)
Bir Tat (8-)
Zaagmolen (8+)

Welke restaurants in uw buurt kwamen aan bod in Proefwerk? Het Parool zette alle recensies sinds begin 2015 op de kaart. Klopt er iets niet? Is een restaurant inmiddels gesloten? Mail ons dan.

FC Hyena

Aambeeldstraat 24
1021 KB Amsterdam

Keuken open ma-zo vanaf 18.00 uur

020 3638502
fchyena.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden