Plus Proefwerk

Fantastische grillgerechten bij Antep Sofrasi (8,5)

Het opopvallende Antep Sofrasi in de Indische Buurt serveert fantastische grillgerechten, en ook al het andere is vers en goed.

Het publiek is gemengd: naast een groep klarinettisten bestaan de gasten uit buurtbewoners, goedgeklede Turkse stellen en hoekige mannen met haarscherp gesneden kapsels. Beeld Mats van Soolingen

Er zijn van die restaurants die maken dat je bij thuiskomst meteen wil kijken wat de vluchten kosten, omdat het genuttigde je heeft doen vermoeden dat er nog zoveel meer heerlijks moet zijn waar dat vandaan kwam. Zo droom ik sinds vorig week van een stad waar het naar rook ruikt, en dan vooral die zonnige, pikante rook die ontstaat als schapenvet op gloeiende houtskool druppelt. Dus prijkt op mijn verlanglijst van steden-waar-ik-eten-wil tegenwoordig, naast Tokio, Seoel en Bangalore, de stad Gaziantep.

Kebabhoofdstad
Het is de hoofdstad van de gelijknamige provincie in het zuidoosten van Turkije. Veruit de meeste Turkse restaurants in Nederland koken min of meer uit de Antepkeuken, want de Arabische, Ottomaanse en mediterrane keuken komen er samen in een van de interessantste cuisines in de regio. Het is ook de pistache- en grillhoofdstad van het land, en daardoor tevens de kebab- en ­baklavahoofdstad. De kebabhoofdstad! Wie zou daar nou niet heen willen?

Antep Sofrasi is een kleine zaak in het autovrije staartje van de Borneostraat - ik woonde er een paar jaar pal naast, en rook die schapenrook dus regelmatig in mijn ­achtertuin. Hoewel de eigenaars de boel onlangs hebben opgeknapt, blijft het een onopvallende zaak: ­tegelvloer, systeemplafond, schrootjeslambrisering. Naast het barretje kun je uit een vitrine voorgerechten kiezen, en achterin is een enorme houtskoolgrill waar je ook kunt aanzitten.

Het publiek is gemengd: naast een groep klarinettisten die iets te vieren hebben bestaan de gasten uit buurtbewoners, goedgeklede Turkse stellen op glanzende lakschoenen en stilettohakken, en hoekige mannen met haarscherp gesneden kapsels die zwijgend eten en om de haverklap buiten gaan staan roken.

Een vreemd allegaartje
De dame die in haar eentje de bediening op zich neemt is best vriendelijk, maar ze heeft het eigenlijk te druk: ons verzoek voor een leverspies bij de mixed grill wijst ze een beetje geïrriteerd van de hand - die moeten we apart bijbestellen - en vervolgens brengt ze ons het verkeerde bord, in plaats van de beloofde vijf soorten vlees krijgen we er vier, en de rekening is een vreemd allegaartje: de mixed grill is ineens duurder en twee mezze zijn verdwenen.

Ze bezweert ons dat het allemaal zo hoort. De koffie krijgen we - na te zijn herkend, en dan niet als recensent maar als voormalige buurvrouw - van het huis. Vooruit dan maar.

Hiske Versprille Beeld Steven Dahlberg

Uit de mezzevitrine kiezen we de cacik (€5) en en de saksuka (€5). Waar de laatste hier beter bekend is als tzatziki, dus hartige yoghurt met komkommer, is saksuka niet hetzelfde als het eiergerecht shakshouka, maar eerder een soort ratatouille met daarin ook aardappel en ­artisjok. Beide zijn doodeenvoudig maar verrukkelijk: we vegen de bordjes zorgvuldig leeg met het bijgeleverde warme brood. Ook de icli kofte (€6), torpedovormige ­kroketten van lamsgehakt in een bulgurjasje, zijn erg goed en lekker pittig.

Sappig en fantastisch
De lamshersentjes met boter en kruiden zijn - het is de dag na het Suikerfeest - vandaag niet voorradig, dus nemen we cartlak kebap (€6,50), gegrilde lamslever die in Gaziantep ook als ontbijt wordt gegeten. De blokjes lever zijn om en om aan de spies geregen met het harde vet van schapenstaart, en ze zijn daardoor toch lekker sappig gebleven. De beestige orgaansmaak combineert fantastisch met de pittig-zure salade van uien, peterselie en sumak.

Antep Sofrasi
Borneostraat 92
1094 CP Amsterdam

di-do 16-01 uur
vr & za 16-03 uur
zo 16-01 uur, ma gesloten

06 40594445
www.gaziantepsofrasi.nl

Best

Het gerecht van op de ­barbecue gepofte ui, ­granaatappel en sumak is superzuur, supercomplex, en verslavend lekker.

Minder
De serveerster doet een beetje moeilijk over onze bestelling en maakt een rommeltje van de ­rekening.

Opvallend
De stad en regio Gaziantep worden gezien als het gastronomisch mekka van Turkije.

Kozde Sogan (€6), uien met granaatappel, blijkt een soort warme salade van op de barbecue gepofte uien in een ontzettend zure en pikante maar heerlijke saus van olie, aromatische stroop, warme pul biber en sumak. Het is zó zuur dat de tranen in je ogen springen, maar het is precies het verslavende, aromatische en hartige zuur dat ze in het Engels 'tart' noemen - onvertaalbaar.

We delen een mixed grill, die dus uit vier soorten vlees bestaat die alle heel erg goed zijn: een flinke spies kebab van grof, pittig lamsgehakt, kippendijen in een heerlijke marinade; vette, rokerige kaburga (lamsribben) en een prima kotelet. Daarbij weer een kraakverse salade van rauwe ui, peterselie, sumak en citroen, en een rode peper en tomaat van de grill. Supersimpel en precies goed.

Zeer bevredigend
Künefe (€7) is een eeuwenoud Ottomaans gerecht van witte kaas, deeg en suikersiroop dat ook in de Arabische wereld veel wordt gegeten. Turkse künefe wordt gemaakt door de draderige, mozzarella-achtige kaas te bakken tussen kataifideeg (ook wel engelenhaarpasta genoemd). Het resultaat is moddervet en zeer bevredigend, zoet, knapperig, draderig en ook weer een tikkie hartig van de kaas. God-wat-is-dit-machtig, En-we-hebben-al-een-mixed-grill-op, Hou-me-tegen, Ik-ga-nu-stoppen, O jee, nou neem ik zomaar nog een hap.

We zijn ontzettend tevreden. En dat vliegticket? €440.

Welke restaurants in uw buurt kwamen aan bod in Proefwerk? Het Parool zette alle recensies sinds begin 2015 op de kaart. Klopt er iets niet? Is een restaurant inmiddels gesloten? Mail ons dan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden