PlusNet open

Fabel Friet bakt ambachtelijke frieten in de schil

Elke dag openen nieuwe winkels, restaurants en cafés in de stad. In onze dagelijkse rubriek Open lees je erover. Vandaag: Fabel Friet.

null Beeld Eva Plevier
Beeld Eva Plevier

Knapperig aan de buitenkant, zonder dat de aardappel erbinnen verloren gaat. Dat is hoe Abel Klatser (23) en Floris Feilzer (25), de eigenaren van Fabel Friet, hun patat het liefst hebben. “Ik houd ook van een schilletje. Bovendien is dit milieuvriendelijker: je hebt geen snijverlies. Dat scheelt 17 procent afval,” vertelt Feilzer.

Afgelopen jaar reden de mannen festivals en evenementen af met hun frietfiets. Dat ging zo goed dat een fysieke winkel niet uit kon blijven. Het monumentale pand aan de Runstraat stond hoog op hun verlanglijstje. “Het is meer dan driehonderd jaar oud en straalt iets authentieks en ambachtelijks uit. Dat past bij onze werkwijze,” zegt Feilzer.

Een goed frietje begint bij de aardappel. Die halen ze bij een lokale boer in de Haarlemmermeerpolder. Feilzer: “De Agria is de beste aardappel om friet mee te maken.” Klatser: “We snijden ze, bakken ze voor, laten ze een nachtje koelen en bakken ze vervolgens af, voor het beste resultaat.” Een klein frietje kost €2,85.

De huisgemaakte sauzen (€0,75) – mayonaise, basilicummayonaise, piccalilly en truffelsaus – worden elke dag vers bereid. Met een topping kun je je frietje afmaken: geraspte Parmezaanse kaas of cheddar (€1). “De Parmezaan met truffel is een topcombinatie,” aldus Feilzer.

Naast Fabel Friet hebben de jonge ondernemers nog een studie af te ronden. Geen goede combinatie volgens Klatser, ‘maar we gaan het redden’. Feilzer lacht “Al duurt het een jaartje langer.”

Fabel Friet

Runstraat 1

Alle nieuwe hotspots van Amsterdam.

Tips? open@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden