Fa. Pekelhaaring

Alleen nog die grill schrobben

Iemand schreef dat de Van Woustraat onderbedeeld is waar het de horeca betreft. Zo dat al niet onzin was (ik tel zo een aantal favorieten hier), dan is het dat nu zeker, in elk geval voor degenen die een moderne brasserie op hun verlanglijstje hebben staan en stug langs al die Marokkaanse en andere leuke zaken lopen.

De Firma Pekelhaaring zit op de hoek van de Rustenburgerstraat in een groot, licht pand. Het interieur is eenvoudig en zowel stoelen als tafels zijn uiteenlopend van kleur en vorm, al voeren zwart en wit de boventoon. De open keuken, met een vitrine voor de broodjes voor de lunch (12-17 uur) en de antipasti maakt een goede indruk.

Omdat ik met een stok loop, komt één van de twee eigenaren met een wat comfortabeler stoel aanzetten. Het zijn broers die de zaak voeren, één in het wit, één in het zwart en zoals je ook elders ziet: hoe meer er een gevoel van saamhorigheid is (man-vrouw, bevriende echtparen, broers etc.), hoe beter een zaak draait. Niets is erger dan een enkele, vaak nog afwezige baas met gedemoraliseerd personeel.

Hier is die broederlijke samenwerking uitgemond in een aantrekkelijke Italiaans-mediterrane kaart.

Om te beginnen laten we de arancini komen, oorspronkelijk een soort Siciliaanse nasiballen, hier in minivorm, met wat veel saffraan en een soort rouille die ze piment-mayonaise noemen, maar wat natuurlijk niets met ons piment (= allspice) te maken heeft, maar met Spaanse pepers (€5).

Als antipasti goede prosciutto met Siciliaanse meloen, een met ansjovis gevulde courgette, caprese van Groninger buffelmozzarella en kerstomaatjes, gare paprikastroken, boontjes met gemarineerde portobello en shiitake met bonen en pancetta: alles vers en smakelijk (€9,50). O ja, het brood en de olijfolie zijn ook goed.

Van de zes pastagerechten (klein en groot, €8/€12,50) smullen we van de ravioli gevuld met tuinbonen en ricotta in botersaus. Er liggen wat losse verse tuinboontjes bij. Echt heerlijk! De vissoep met rouille en croutons is een zeer stevige en pittige soep, bijna een saus, gevuld met veel goede schelpjes, vissen en garnalen en net als de pasta's klein en groot te bestellen. (€6,50/€9,50). Iets heel anders dan je elders ziet. Mooi dus.

De brassato (gestoofde rundersukade) met mierikswortel en rucola (€14,50) smelt op de tong; uitstekend van smaak en structuur dus. En dan is er van de vier op houtskoolgrill bereide gerechten (hoofdgerechten zijn naar bereidingswijze gerangschikt) de gegrilde makreelfilet met caponata, dat wil zeggen zoetzure Siciliaanse groentesalade. Die laatste is goed en de makreel was dat ook geweest als ze de grill beter hadden schoongemaakt. Nu zijn de grillstrepen glanzend zwart, wat betekent dat er achtergebleven verkoolde resten aan het eten zijn blijven plakken, en die laten dan een vieze, bittere smaak achter. Maar dat blijkt, afgezien van wat kleine bedieningsmisverstanden, het enige minpuntje in dit maal.

De tiramisu is vers (gezien de stevige lange vingers) en nog weer net wat pittiger en romiger (en goedkoper!) dan die van vorige week. (€5,50), En de crème brûlée is perfect, precies zoals-ie hoort te zijn (€5). Italiaans bruiswater (€4!), een glas uitstekende Lagrein rosé (€4,50) en een ook verder aardige wijnkaart completeren het geheel.

Wat opvalt is de kwaliteit van de producten en de - meestal - uitstekende bereiding van originele en klassieke gerechten voor alleszins redelijke prijzen.

De Firma Pekelhaaring is een aanwinst. Nu alleen nog die grill na elk gebruik even met de staalborstel bewerken om de etensresten te verwijderen.

9

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden