Plus

Expo: de leegte die achterblijft na een festival

Hoe ziet een festivalterrein eruit zonder festival, vroeg fotograaf en festivalganger Cleo Campert (53) zich af. Ze fotografeerde twintig recreatiegebieden tijdens en na het feest.

Recreatiegebied Spaarnwoude zonder de imposante opbouw van Awakenings Festival. Beeld Cleo Campert, www.festival-land.nl
Recreatiegebied Spaarnwoude zonder de imposante opbouw van Awakenings Festival.Beeld Cleo Campert, www.festival-land.nl

De grootste verrassing was toch wel het Diemerbos. "Ik ben een geboren en getogen Amsterdammer, maar ik kende dat bos helemaal niet. Ik woon bij het Museumplein, dus dan kom je daar toch niet zo snel. Vroeg in de ochtend ging ik erheen. Best pittig, want ik ben helemaal geen ochtendmens."

"Maar het was zó prachtig. Een paar mensen lieten er hun hond uit. Ik vroeg me af of ze wel door hadden hoe uniek het bos is," aldus Campert.

Nog opvallender: recreatiegebied Spaarnwoude, waar elk jaar het tweedaagse Awakenings Festival wordt georganiseerd. "Van het festival was ik enorm onder de indruk. Ik wist niet dat het zó groot was. Het decor van het hoofdpodium was prachtig gemaakt. Ik heb echt een kwartier met open mond staan kijken."

Recreatiegebied Spaarnwoude mét de imposante opbouw van Awakenings Festival. Beeld Cleo Campert, www.festival-land.nl
Recreatiegebied Spaarnwoude mét de imposante opbouw van Awakenings Festival.Beeld Cleo Campert, www.festival-land.nl

Hossende massa
Eenmaal terug op het opgeruimde festivalterrein was Campert verbaasd over de leegte. "Eigenlijk was het niet meer dan een grasveld met een paar bomen. Het lijkt ook meteen veel kleiner." Voor het boek Festivalland fotografeerde Campert in totaal twintig recreatiegebieden, waarvan tien in Groot-Amsterdam. Eén foto tijdens het festival en één foto van exact dezelfde plek, maar dan zonder tenten, decors, horecatenten en een hossende massa.

Het Gaasperpark zonder alle festiviteiten van Open Air. Beeld Cleo Campert, www.festival-land.nl
Het Gaasperpark zonder alle festiviteiten van Open Air.Beeld Cleo Campert, www.festival-land.nl

Wisselend succes
Natuurlijk kent ook Campert de discussie over het gebruik van recreatiegebieden als festivalterrein. Omwonenden van onder meer de Gaasperplas en het Oosterpark verzetten zich - met wisselend succes - fel tegen muziekfestivals in 'hun' recreatiegebied. De flora en fauna zouden erdoor van slag raken en omwonenden voelen zich weggejaagd uit hun eigen recreatie­gebied. Het is een discussie waar Campert zich liever niet in mengt. "Ik heb wel reacties gekregen van mensen die vinden dat een gebied er mooier uitziet zonder festival. Ik denk dan: dat kun je er inderdaad in zien. Maar je kan ook van mening zijn dat het met festival mooier is."

Hoe dan ook: het is niet Camperts bedoeling om voor- of tegenstanders van festivals te overtuigen van hun ongelijk. "Ik wil niet iets specifieks vertellen of bewijzen. De simpele vraag hoe het eruitziet mét festival en zonder festival vond ik genoeg om een serie te maken."

Festivalland
Tot en met zondag 23 oktober, gratis
Melkweg

Het Gaasperpark tijdens Open Air. Beeld Cleo Campert, www.festival-land.nl
Het Gaasperpark tijdens Open Air.Beeld Cleo Campert, www.festival-land.nl
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden