Culinaire trend

Even wennen, maar wel zo verfrissend: hartige yoghurt

Wekelijks voert culinair journalist Mara Grimm ons langs noviteiten en trends. Deze week: hartige yoghurt.

Savoury yoghurt met ui en kikkererwten

Sommige trends nemen zulke bizarre vormen aan dat je er na verloop van tijd vanzelf een allergie voor ontwikkelt. Ik heb dat met granola. Het begon nog best leuk, zo’n bakplaat vol haver en noten in de oven. De keuken rook verrukkelijk. Er was altijd ontbijt in huis. En de discussies op Twitter over de beste samenstelling waren zelfs vermakelijk.

Maar na drie keer een kilo geroosterde superfoods uit de oven te hebben getoverd, vond ik het wel mooi geweest. Na de vierde keer had ik pijn in mijn kaken. En na mijn vijfde bakplaat snakte ik naar een nieuwe ­ontbijthype. Had ik even pech, want granola was here to stay. Sterker nog, je kunt in Amsterdam al jaren bijna nergens géén yoghurt met granola bestellen. Ik snap dat best, qua marges en makkelijk voor de keuken, maar mán, wat is het saai.

Gelukkig is er een nieuwe rijzende ster in de ontbijt-wereld: hartige yoghurt. Ik at mijn eerste ‘savoury yoghurt’ een paar maanden geleden bij The Wolseley in Londen. Mocht je daar nog nooit geweest zijn: ga vooral, want op dit even klassieke als legendarische ontbijt-adres staat de tijd al jaren stil. Althans, zo lijkt het, want qua trends zijn ze dus redelijk bij de tijd.

Mijn savoury yoghurt bestond uit een volvette yoghurt, losgeroerd met wat citroenzest. Daarbovenop een mix van gehalveerde kerstomaatjes, fijngehakte olijven, geroosterde pijnboompitten en gesnipperde rode ui. De aanblik was even wennen, maar het was zo lekker lobbig, romig en verfrissend dat mijn tafelgenote en ik ter plekke een complete hartigyoghurtlijn bedachten.

Gelukkig bleek savoury yoghurt ook op andere plekken een hit. Bij Mandira in Covent Garden serveren ze ’m met toppings van zalm, dille, peper en citroen. En ­avocado, bietjes en verse munt. Of geroosterde aubergine, chili en tomaat. In Nederland kun je voor hartige yoghurt terecht bij Yoghurt Barn (met vestigingen in onder andere Amsterdam, Den Haag, Breda en Rotterdam). Hun versie heet Proud Pistachio en komt met komkommer, olijfolie, pistache en munt.

Er zullen ongetwijfeld snel meer varianten volgen. Want hoewel wij yoghurt associëren met zoet, wordt het in Azië en het Midden-Oosten al dik vierduizend jaar hartig gegeten. In India wordt het bijvoorbeeld gebruikt in curry’s, Turken drinken de zoute yoghurtdrank ayran en in Libanon kunnen ze niet zonder labne. Deze hartige hangop wordt gebruikt als dip en is in Nederland al zo ingeburgerd dat hij binnenkort zelfs gewoon bij de Appie schijnt te liggen. Nu onze lijn ­hartige yoghurtontbijtjes nog.

Mara Grimm Beeld Imke Panhuijzen
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden