PlusAchtergrond

Euh, de pincode van mijn creditcard? Geld op vakantie: hier moet je op letten

Pinnen, cash of creditcard? Verdiep je voordat je op reis gaat in de mogelijkheden om te betalen en geld op te nemen. Tip: bewaar je identiteitsbewijs niet bij je bankpassen.

Arwen Kleyngeld
null Beeld Eva van Brummelen
Beeld Eva van Brummelen

Wat kost pinnen in Europa?

Binnen Europa kun je bijna overal kosteloos in winkels en restaurants betalen met je pinpas. Geld pinnen uit een automaat is niet overal gratis. In Spanje, Griekenland, Oostenrijk en Duitsland rekenen banken transactiekosten als je pint bij een andere bank dan je eigen bank. Die kosten kunnen oplopen tot een paar euro per transactie.

In heel Europa zie je in toeristische gebieden vaak privé-pinautomaten, zoals van ATM, die niet bij een bank horen. Die pinautomaten vind je bijvoorbeeld aan strandboulevards, bij supermarkten en in winkelstraten. Als je bij zo’n automaat geld opneemt, betaal je sowieso transactiekosten. Voordat je de transactie goedkeurt, zie je wat die kosten zijn. Vaak is het voordeliger om bij een geldautomaat van een bank te pinnen. Als je een vast bedrag aan transactiekosten betaalt, is het slim om in een keer een wat groter bedrag op te nemen.

En hoe zit dat buiten Europa?

Denk eraan je pas op werelddekking te zetten als je naar een land buiten Europa reist. Het is het voordeligst om rechtstreeks met je bankpas of creditcard af te rekenen. Over het algemeen kost het geld als je buiten de eurolanden cash opneemt. Je betaalt vaak een fee en krijgt te maken met wisselkoersen.

Als je geld pint in vreemde valuta vraagt de betaalautomaat of je met of zonder conversie geld wil pinnen. Eigenlijk vraagt de pinautomaat: zal ik het geld voor je omwisselen in lokale valuta, of wil je dat je eigen bank dat doet?

Als je kiest voor without conversion bepaalt jouw eigen bank de wisselkoers. Als je kiest voor with conversion bepaalt de bank waar je het geld opneemt de wisselkoers; dat is bijna altijd tegen een ongunstiger tarief. Bij de conversie kan de buitenlandse bank namelijk met een hoge wisselkoers werken. Bovendien vraagt ze een vast bedrag voor de conversie. Zo kost een opname van buitenlandse valuta je dus best veel geld.

Pin liever geen geld met je creditcard. De kosten daarvoor zijn over het algemeen aanzienlijk hoger dan pinnen met je pinpas. De meeste creditcardmaatschappijen rekenen een percentage van het gepinde bedrag.

Hoe werken wisselkoersen?

Wisselkoersen verschillen per dag. Banken hebben een aankoopkoers en een verkoopkoers voor hun eigen valuta. Banken gebruiken de aankoopkoers die geldt op het moment dat jouw betaling wordt verwerkt.

Als je geld pint in lokale valuta, kun je binnen Europa alle percentages en kosten op het scherm zien voordat je het accepteert. Dat is buiten Europa niet altijd het geval. In bijvoorbeeld Thailand is de informatie op de machine heel onduidelijk en heb je geen idee welke koers wordt gehanteerd als je geld opneemt. Er kan wel 20 procent aan commissie (wisselkoers en transactiekosten) op zitten zonder dat je het doorhebt. Check dus online de koers voordat je akkoord gaat met een transactie.

Heb je een creditcard nodig?

In landen waar je niet met een pinpas kunt betalen, lukt dat meestal wel met een creditcard. Verder heb je voor het boeken van een vakantie vaak een creditcard nodig, zeker als je rechtstreeks een vlucht of hotel boekt. Soms is het zelfs de enige betaaloptie. Voordeel is dat je tickets gelijk zijn verzekerd. Als je vlucht wordt geannuleerd, krijg je je geld terug.

Ook als je met de auto naar het buitenland reist, kan het handig zijn om een creditcard op zak te hebben. Op tolwegen zijn vaak speciale poortjes voor mensen met een creditcard waar je sneller doorrijdt. Als je ter plekke een auto huurt, heb je een creditcard nodig voor de borg.

Verder is een creditcard handig voor noodgevallen. Als je onverwacht oorontsteking krijgt en naar een dokter moet, onderweg pech krijgt of een extra overnachting moet boeken, komt die goed van pas. Denk wel aan de pincode van je creditcard, die is tegenwoordig bijna overal nodig. Kijk ook of de bestedingslimiet van je kaart voldoende is. Anders kun je die (tijdelijk) verhogen of geld storten op je creditcard. Dan heb je even wat meer te besteden.

Moet je cash meenemen op vakantie?

Het is nog altijd handig om ook wat contant geld op zak te hebben als je op vakantie gaat. Je hebt meestal direct een paar betalingen die je moet doen. Bijvoorbeeld een taxi naar je hotel, een fooi voor een portier, een drankje op de luchthaven of een aanbetaling bij autoverhuur of in je hotel.

Tegenwoordig kun je binnen Europa bijna overal betalen met je pinpas en geld opnemen bij een geldautomaat, dus het is vooral voor de zekerheid. Als je echter buiten Europa reist, is het verstandig om vooraf uit te zoeken hoe geld opnemen ter plekke is geregeld. In tal van landen zijn nog niet overal pinautomaten. Of zijn ze er wel, maar doen ze het niet.

Het kan handig zijn om vooraf al geld te wisselen in vreemde valuta. Dat kan bij een geldwisselkantoor zoals GWK Travelex of Pott Change. Daar kun je ook Amerikaanse dollars opnemen, dat is de best geaccepteerde munt ter wereld. In landen waar de lokale valuta niet overal gemakkelijk te krijgen zijn, kun je vaak in dollars betalen, zoals in de meeste Afrikaanse landen.

Wat als je geld en passen zijn gestolen?

Het eerste wat je bij diefstal moet doen is contact opnemen met je bank. Laat je pas en creditcard blokkeren. Bij de meeste banken kun je noodgeld aanvragen als je pas is geblokkeerd en je niet op een andere manier aan geld kunt komen. De bank zorgt dan dat je op een afgesproken plek, over het algemeen een bankfiliaal in de buurt, een bedrag in contanten kunt ophalen. Het geldbedrag wordt automatisch van je rekening afgeschreven.

Dat kan echter niet in elk land. Je kunt ook familie of vrienden vragen om geld naar je over te maken, bijvoorbeeld via financiële dienstverlener Western Union. Dat kost wel geld. Duizend euro overmaken naar de Verenigde Staten kost bijvoorbeeld bijna dertig euro.

Probeer diefstal te voorkomen door passen op verschillende plekken in je bagage te stoppen en bewaar je identiteitsbewijs niet op dezelfde plek als je pasjes. Neem altijd het alarmnummer van je bank mee. En een klein bedrag aan euro’s of dollars, voor de zekerheid.

Tips voor op reis

- Check voordat je op reis gaat de mogelijkheden om (kosteloos) te pinnen op de plaats van bestemming.
- Neem meerdere bankpassen en een creditcard mee.
- Geef je bankpas niet af als je ermee betaalt.
- Houd er rekening mee dat er ook in het buitenland daglimieten zijn voor op te nemen geldbedragen.
- Zorg dat je bij internetbankieren kan en dat er voldoende saldo op je bankrekening staat.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden