PlusRecept van de dag

Eten is altijd politiek: Palestijnse maftoulsalade

Kookboekenschrijver Merijn Tol houdt van de Arabische en de mediterrane keuken en eten dat mensen verbindt. 

SmulpaapBeeld Oof Verschuren

‘Food has always been political,’ meldde het toonaangevende Amerikaanse foodmagazine Bon Appétit deze week op Instagram. Een waarheid als een koe: hoeveel mensen te eten hebben, hangt vaker wel dan niet af van politieke beslissingen. In deze tijden wordt zoiets ineens pijnlijk zichtbaar.

Het lijkt soms of alles wat nu gebeurt onder een vergrootglas ligt. De zoveelste zwarte dode door zinloos politiegeweld: we stappen er niet meer overheen. De hele ­wereld voelt ineens dichtbij en we pikken het niet meer. Zou het zijn omdat we weer weten waar het leven om gaat?

Maar waar de verdeling van eten het verschil tussen arm en rijk benadrukt, kan eten ons ook verbinden. Bij elk heerlijk gerecht hoort een verhaal, een familie, een leven. Laten we het benoemen met de juiste woorden. Alles begint immers bij woorden en taal: zeker onderhuids racisme. Geen etnisch exotisme meer. We kunnen er geen doekjes meer om winden. We moeten het weten, nee we moeten het voelen.

We moeten weten dat de Nederlanders uit Suriname hun achternamen kregen van hun koloniale onderdrukkers op de vele suikerriet-, koffie- en cacaoplantages. We moeten weten dat onze fameuze specerijenhandel gepaard ging met vreselijke slachtingen door de Nederlandse koopvaardij onder aanvoering van mannen als Jan Pieterszoon Coen, de man naar wie de tunnel is vernoemd waar velen van ons dagelijks doorheen rijden. We moeten weten en voelen dat onze piet nooit meer zwart kan zijn en dat onze banketletter gewoon Arabisch is. Al eeuwen.

Alleen zo kunnen we ons als mensen verenigen en schijnbaar onoplosbare problemen overwinnen. We zijn één en iedereen telt.

Daarom vandaag een recept uit Nosh, een mooi nieuw kookboek van de bijzondere, sterke, rasoptimistische Amsterdamse Esther Erwteman. Over haar vegetarische, Joodse keuken. Met daarin een recept van een Palestijnse salade van maftoul (een grove soort couscous).

Esther haalt haar maftoul ‘via een vriend uit Jenin, een Palestijnse stad op de westelijke Jordaanoever’. Met die paar simpele woorden duidt ze, legt ze uit en geeft ze een stem aan het enige wat belangrijk is: menselijkheid. Daar gaat eten over en daarom is eten inderdaad altijd politiek. 

Esthers Palestijnse maftoulsalade

Ingrediënten

(voor vier personen)

250 g maftoul (bij Midden-Oosterse winkel, of gebruik parelcouscous)
1 gele ui
1 tl seven spices (Midden-Oosterse winkel of supermarkt)
1 grote gele paprika
1 grote rode paprika
5 el olijfolie
3 el rodewijnazijn
sap en rasp van 1 citroen
3 el honing
2 tl kaneel
1 tl rode chilivlokken
80 g platte peterselie
60 g dille
100 g pijnboompitten

Bereiding

Breng ruim water aan de kook in een pan. Snijd de ui fijn. Doe de ui in een vergiet, bedek met de maftoul, meng er seven spices en wat zout door en zet op de pan. Doe er een deksel op en stoom in 15 minuten gaar. Spoel daarna af met koud water. Verwijder steel en zaadlijsten van de paprika’s en snijd ze in kleine stukjes. Verhit twee eetlepels olijfolie en bak de paprika’s acht minuten op hoog vuur. Roer de rest van de olijfolie met de rodewijnazijn, citroensap en -rasp, honing, kaneel, chilivlokken en zout tot een dressing. Pluk de peterselie en hak de dille fijn. Rooster de pijnboompitten in een pan. Meng de maftoul met de paprika, de dressing, de kruiden en de pijnboompitten. Breng verder op smaak met zout en peper.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden