Plus Proefwerk

Eten bij Saravanaa Bhavan is verschrikkelijk verslavend (8,5)

De verkwikkende vegetarische Zuid-Indiase keuken is vrijwel onbekend in Amsterdam. Tot de komst van Saravanaa Bhavan, een absolute aanwinst voor de stad.

Het toch al zo lelijke pand is door de nieuwe eigenaren nog flink bijgelelijkt. Beeld Mats van Soolingen

Hoeveel positief karma heeft een restaurant nodig om de nieges te bedwingen? De voormalige bank op de hoek Van Woustraat/Stadhouderskade is één van die verdoemde horecalocaties waar de ene na de andere zaak de afgelopen jaren over de kop ging.

De enige redding is vaak de komst van een grote keten, met het imago, de middelen en de lange adem om de boel recht te trekken - biefstukkoning Loetje deed dat bijvoorbeeld twee jaar geleden met een beruchte niegeslocatie in de Ruyschstraat, en op de Stadhouderskade kwam onlangs een vestiging van wat we wel de anti-Loetje kunnen noemen.

Het Indiase Saravanaa Bhavan betekent zoiets als 'de woonplaats van Muruga', een godheid die vooral wordt aanbeden in de Zuid-Indiase provincie Tamil Nadu, en het is de grootste vegetarische keten ter wereld. Als dat geen karmapunten oplevert - al werd de man die de boel in 1981 begon wel tot levenslang veroordeeld wegens moord en kan dat de puntentelling weer enigszins compliceren.

Geen zware curry's
Maar de zaak loopt als een malle. Zuid-Indiase expats komen van heinde en verre; er staan in het weekend lange rijen, je kunt er ook niet reserveren. Op het Europese vasteland zijn wel Indiase restaurants, maar de zo specifieke Zuid-Indiase keuken is daar onderbelicht. Restaurateurs komen vaak uit de noordelijke provincies van India of uit Pakistan en Bangladesh, en runnen een keuken die veel lijkt op die van de Centraal-Aziatische landen: gerechten als de korma, palak paneer, het gebruik van de tandoor-oven en met broodsoorten als ­belangrijkste zetmeelbron.

In de zuidelijke provincies als Tamil Nadu en Kerala eten ze vooral rijst en peulvruchten in vele vormen en er wordt veel kokos en gedroogde pepers gebruikt. De specialiteiten zijn geen zware curry's, maar lichte snacks, geschikt voor de schroeihete middagen, met allerlei vullingen en bijgerechten. Saravanaa Bhavan heeft een enorme kaart waarop ook noordelijke gerechten staan en nog veel Chinese, maar daar komen we niet voor.

Hiske Versprille Beeld Steven Dahlberg

Hallucinant ­ongezellig
Het toch al zo lelijke pand is door de nieuwe eigenaren nog flink bijgelelijkt - de inrichting is hallucinant ­ongezellig, met stoelen van bruin skaileer en blauwe plafondlichten. Drankjes (naast bier en wijn zijn er heerlijke lassi's, verse sappen en Indiase thee- en koffiesoorten) worden geserveerd in plastic glazen en het eten op metalen borden.

De bediening is een interessante mix van Indiase mannen, Oost-Europese dames en wat oudere Hollandse herintreders, allen vriendelijk, maar niet bepaald mededeelzaam over wat er in de gerechten zit en hoe je het beste kunt kiezen uit het gigantische, Engelstalige menu: "Kunt u me vertellen wat al die verschillende dingen in die bakjes zijn?" "Eh, dit is met kokos geloof ik en, ehhh, linzen. Maar het kan ook dat dit de linzen zijn." Schouderophalend: "Ik werk hier pas drie weken".

Het mag de pret niet drukken. Saravanaa Bhavan is vooral beroemd om z'n dosa (krokante rijstcrèpes, wij kiezen ze gevuld met masala-aardappels, €7,50), idli (gestoomde rijst-linzencakejes, €5) en vada (een soort donuts van gefermenteerd peulvruchtenbeslag, €5). De gerechtjes worden alle geserveerd met sambhar (pittige linzen-groentensoep met koriander en tamarinde) verschillende uitstekende dips zoals kokos- en tomatenchutney, en gunpowder (geen poeder maar een soort droge, korrelige, zuur-pittige tamarinde-peperdip). Het is allemaal verschrikkelijk lekker, vooral de krokante, verslavende dosa.

Saravanaa Bhavan

Stadhouderskade 123
1074 AV Amsterdam
ma - vrij (11:30 - 15:00 en 18:00 - 22:00)
za - zo (11:30 - 22:00)
020 7531250
www.saravanabhavan.com

Best
Voor de masala dosa, krokante rijstcrèpe gevuld met curry-aardappels, ben ik inmiddels al twee keer teruggegaan.

Minder
De bediening is, hoewel vriendelijk, ook nogal eigenaardig en slecht op de hoogte van wat er op de borden ligt.

Opvallend
Saravanaa Bhavan is met 56 vestigingen de grootste vegetarische restaurantketen ter wereld.

Adrenalinewappie
Daarna delen we het samengestelde rijstgerecht, de Saravanaa Special Meals (€15). Rond een schaaltje rijst, pappadum en chappati staan bakjes met bijgerechten: linzen- en peulvruchtensoepen, gestoofde wortelgroenten, roergebakken peultjes, superpittige bloemkool met kassia, diverse soorten kwark en karnemelk om te blussen.

Het is allemaal even lekker: stevig maar toch gebalanceerd gekruid, heel pittig maar ook aromatisch, met hele specerijen, pepers en ook wat spannende zuren van asfoetida, tamarinde en melkzuurfermentatie. Mijn neus begint te lopen,mijn tafelgenote krijgt zweterige wenkbrauwen. We raken er helemaal adrenalinewappie van.

Bij het combigerecht zit ook een klein dessert: rava kesari (pudding van griesmeel, cashewnoten, kardemom en ghee), maar we nemen ook nog gulab jamun (€4,50); gefrituurde balletjes van khoya, bijna tot poeder ingekookte melk, die in suikersiroop zijn gelegd.

Ik heb alle vertrouwen dat de Saravanaa Bhavan het bankgebouw van de nieges gaat redden. Het karmavriendelijke vegetarische menu helpt ongetwijfeld, maar bovenal is het eten een absolute aanwinst voor Amsterdam. En het is ook nog zéér betaalbaar. Ga hier heen.


Welke restaurants in uw buurt kwamen aan bod in Proefwerk? Het Parool zette alle recensies sinds begin 2015 op de kaart. Klopt er iets niet? Is een restaurant inmiddels gesloten? Mail ons.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden