PlusMijn Amsterdam

Eric Corton: ‘2,5 jaar geleden zag ik Paradiso voor het eerst nuchter’

Eric Corton (50) wil, zijn rock-’n-rollimago ten spijt, nooit meer weg uit de slaperige Watergraafsmeer, waar hij twintig jaar geleden vanuit Oost naartoe verhuisde. Hier vindt de presentator het geluk én de rust.

Louis Bollee
Amsterdam, 24-04-2019, Mijn Amsterdam, Eric Corton, Foto: Lin Woldendorp Beeld Lin Woldendorp
Amsterdam, 24-04-2019, Mijn Amsterdam, Eric Corton, Foto: Lin WoldendorpBeeld Lin Woldendorp

Eerste keer in Amsterdam

“Als 13-jarig punk-ska-jongetje ging ik met mijn moeder naar Amsterdam voor een paar Creepers. Dat waren superhippe schoenen met dikke spekzolen. Van klasgenoten had ik gehoord dat een punkwinkeltje in de Damstraat ze verkocht.

Het was een drukke toestand, zo naast de Wallen. Heroïne vierde hoogtij, dus ik zag junks rondzwerven. Ze zagen er zwaar verwaarloosd uit. Zó had ik mensen nog nooit gezien.”

Mijn buurt

“Twintig jaar geleden verhuisde ik met mijn vrouw Diana naar de Watergraafsmeer. Vrienden verklaarden ons voor gek. Dat was toch niet hip en happening? Wat gingen we daar in godsnaam doen? Nu ben ik gehecht aan de rust.”

Intrigerend

“The Amsterdam Dungeon. Er staat altijd een rij, dat wil je niet weten. Ik ben er nooit geweest, maar blijf toch een beetje benieuwd.”

Een avondje stappen met

“Femke Halsema. Ik vind het tof dat ze er zit. Ik wil weleens weten of het haar gelukkig maakt.”

Mooiste poptempel

“2,5 jaar geleden stopte ik met drinken en zag ik Paradiso voor het eerst nuchter. Wauw. Het leek een heel andere plek. Ik dacht dat ik gefocust naar concerten keek, maar dat bleek niet waar. Ik was altijd al ‘joejoe’ als ik binnenkwam. Toen ik stopte met drinken, vroeg ik me af of ik door concerten in Paradiso nog wel zo geraakt zou worden als voorheen. Ik denk het wel.”

Katerhap

“Na de avonden in Paradiso eindigde ik in De Prins, die snackbar aan de overkant. Daar schrokte ik dan vier broodjes ei met mayonaise naar binnen. Ja, vier, want op twee benen kun je niet lopen, bedacht ik dan. Ik woog ooit 128 kilo, en dat kwam ook door dit soort uitspattingen.”

Cafetaria de Prins Beeld Lin Woldendorp
Cafetaria de PrinsBeeld Lin Woldendorp

Mooiste plek

“Het Galileïplantsoen, waar ik woon. Ik zie vanuit mijn raam overal bloesembomen en vers groen. Het is alsof ik verdomme in het bos woon. Prachtig.”

Mooiste lied over Amsterdam

“Jij bent mijn stad, van Dimitri Verhulst en zangeres Wende Snijders. Zij zingt: ‘Jij bent mijn stad. Je stamelt het verleden uit in elke steen. Van de levens die reeds zijn vergeten.’”

Tattooshop

“Ik laat mijn tattoos zetten door Tycho Veldhoen, die met Henk Schiffmacher een zaak heeft op de Ceintuurbaan. Ik heb nogal wat tattoos, maar die van Tycho zijn het mooist. Hij is een begenadigd kunstenaar.”

Schiffmacher en Veldhoen Tattooing Beeld Lin Woldendorp
Schiffmacher en Veldhoen TattooingBeeld Lin Woldendorp

Ondergewaardeerd

“Vanaf een waterfiets zie je hoe mooi de stad is. Het gaat namelijk niet zo snel, en je moet er nog een beetje moeite voor doen ook. Heel anders dan op een boot staan met housemuziek en een fles rosé in je reet.”

Lekkerste fietsrondje

“Ik zit per week zo’n 15 uur op de fiets en ga zo snel mogelijk de stad uit.

Een racefiets is gemaakt om hard mee te rijden en dat is onverantwoord in de stad. Ik ga namelijk makkelijk even hard als die scooters, alleen mij hoor je niet aankomen. Mijn favoriete rondje is de Rondehoep, langs Ouderkerk aan de Amstel. Op de terugweg zie ik telkens hoe de stad groeit. Amsterdam blijft zich ontwikkelen.”

Lekker zonplekje

“Mijn vrouw Diana werkt vanuit huis en dat kan eenzaam zijn. Soms zet ik na een tocht mijn fiets neer bij Bar Restaurant 1900 en sms ik: ‘Diaan, zullen we lunchen?’”

Restaurant 1900 Beeld Lin Woldendorp
Restaurant 1900Beeld Lin Woldendorp

Vreselijke plek

“De Kalverstraat. Het is zo triestmakend dat toffe winkels verdwijnen, omdat alleen de grote ketens de huur kunnen betalen.

Hoe kan het dat er 30 drogisterijen en 18 H&M’s in één straat zitten? Alsof je om de 10 meter bij wéér zo’n kutwinkel denkt: hé wat leuk! Dáár ga ik naar binnen.”

Kalverstraat Beeld Lin Woldendorp
KalverstraatBeeld Lin Woldendorp

Meer van nodig

“Inzet. We bitchen allemaal graag over wat we vervelend vinden in de stad. Maar leven in Amsterdam is een activiteit. Vind je ergens iets van? Leun dan niet achterover, maar dóe iets. Ergens boos over zijn mag, maar organiseer wat beters. Leer je buren kennen, praat met elkaar en schreeuw niet in het luchtledige. We moeten het met elkaar doen.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden