Er is meer dan de grote drie

Laat ik nu eens een keertje aandacht besteden aan wat Frans rood dat gewoonlijk niet in het brandpunt van de belangstelling staat.

Kijk ik naar de aanbiedingen die de laatste maanden door de supermarkten zijn gedaan, dan wordt immer gepronkt met de 'bekende' namen. Bordeaux, Bourgogne, Rhône, dat zijn nog steeds de publiektrekkers. En helaas niet altijd terecht.

Behalve de aanbiedingen wordt ook het standaardassortiment veelal gedomineerd door De Grote Drie. Wie wil kennismaken met de wat onbekendere kanten van Rood Frankrijk is gewoonlijk aangewezen op de wijnspeciaalzaken.

Zo liep ik bij De Wijnshopper tegen een prettige Cabardès aan, een wijnstreek van slechts 550 hectare binnen de enorme Languedoc-Roussillon, die ook in Frankrijk zelf nog niet zo lang bekend is. Pas in 1999 verwierf de regio ten noorden van Carcassonne de appellation contrôlée-status. Er worden dan ook spannende wijnen gemaakt.

Frisse kijk op wijn maken
Dat is vooral te danken aan het microklimaat ter plaatse. Aan de ene kant garanderen de mediterrane invloeden een aangename warmte. Aan de andere kant zorgt de Atlantische Oceaan voor een frisse wind.

Bovendien hebben veel producenten een frisse kijk op wijn maken. Want waar veel rode vins de pays d'Oc, het grootste 'merk' binnen Languedoc-Roussillon, zich als honderd procent cabernet sauvignon, merlot of syrah presenteren, werkt men voor Cabardès niet met deze monocépages. Het voornoemde microklimaat stelt de wijnmakers in staat met druiven te werken die zowel in mediterrane (syrah en grenache) als in Atlantische omstandigheden gedijen (cabernet sauvignon, merlot en cabernet franc). Bovendien worden vaak nog cot en fer servadou, een tweetal plaatselijke coryfeeën, aan de uiteindelijke blend toegevoegd. En ofschoon dat al dringen is geblazen, is er zelfs soms nog plaats voor wat carignan en cinsaut. Hoewel die laatste druivensoort vooral wordt gebruikt om rosé te maken.

Uit het voor de streek memorabele jaar 2005 proefde ik van Château Parazols-Bertrou een bijzonder smakelijke rode. Waarin, het zal u niet verbazen, veel te proeven valt. Opvallend zacht, rond en warm rood fruit. Kersen, frambozen. Maar ook pruimen en zachte tannines met een aangenaam vanillezoetje op het eind. Eigen, anders en prettig voor ¿8,70.

Deze kwalificatie gaat ook op voor de Bourgueil 'La Coudraye' 2004 (¿11,50) van Yannick Amirault, die faam geniet als één van de beste producenten van de streek. Maar het smaakkarakter van deze uiterst noordelijke rode is volstrekt anders. Deze rouge is afkomstig van 'de boorden' van de Loire, een wijnstreek die toch vooral zijn faam dankt aan het wit van Touraine, Sancerre en Pouilly-Fumé.

Boers karakter
In deze Bourgueil heeft de cabernet franc (ter plaatse ook wel bekend als de Breton) het hoogste woord. Donkere, wat koel aandoende geur. Zwarte bessen, frambozen, rijpe rode paprika. Maar ook wat 'ingrediënten' waarvoor eerst een bezoek aan Gebr. Winter onontbeerlijk lijkt, kom ik in mijn proefnotities tegen: inkt en potloodslijpsel.

Tel daarbij op zijn wat aardse, boerse karakter en het is duidelijk dat dit een wijn voor de liefhebber is. Met andere woorden, je vindt 'm lekker of je vindt 'm niet lekker. Een middenweg is niet mogelijk. Bovendien is het een rode die niet heel erg geschikt is als 'stand alone'. Maar ik dronk 'm begin dit jaar, gehuld in mijn T-shirt 'I Survived Christmas 2006', licht gekoeld bij een troostrijke kom chili con carne, en toen was plotseling toch het flesje leeg. Terwijl ik toch zulke goede voornemens had¿ (HAROLD HAMERSMA)

Wijnshopper, Rozengracht 2-4 tel. 020-638 79 66 en Maasstraat 134 tel. 020-679 68 92De Wijnwinkel Renalda, Runstraat 23 tel . 020-638 0157

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden