Aldus

Er is eindelijk drinkwater op Pampus

Eindelijk is het zover: er is drinkwater op Pampus. De directeur van het forteiland, Tom van Nouhuys (42), hoeft er niet meer voor naar Muiden. 

drinkwateraldusBeeld shutterstock

U zat op een eiland zonder water?

“Ja, toen Pampus werd opgeleverd, was het een heel modern en slim en ook erg duur eiland, maar water kwam alleen vanuit een bekken waarin regenwater werd opgevangen. Dat reservoir is in de jaren dertig in onbruik geraakt en sindsdien was er geen drinkwater meer.”

Hoe deed u dat dan, sinds de ingebruikname in de jaren negentig?

“We haalden 3000 liter water per dag uit Muiden. Pampus heeft een kleine vloot, waaronder een veerpont, en een van de kleinere bootjes die we voor proviand gebruiken, neemt ­water mee.”

Nu filtert u water uit het IJmeer?

“De testopstelling die we nu hebben, is een eerste stap, dan gaan we borgen en pas daarna gaan we het water als drinkwater gebruiken. Pampus was bij oplevering in 1895 zelfvoorzienend en dat gevoel willen we ­behouden voor het eiland. We willen werken met hernieuwbare energie, zon en wind, en wel om historische redenen, het past bij de historie van Pampus. Daarbij geeft zelf in je water voorzien een goed beeld van hoe schaars natuurlijke energie- bronnen zijn.”

Gaat u het Pampuswater ook exporteren naar het vasteland?

“Dan moet er eerst nog heel wat ­water door het IJmeer stromen. We hebben al eigen Pampus-bier, dus je kan op Pampus voor pampus liggen na het drinken van Pampus-bier.”

Op je zelf gepachte grond zelfs, ­begrijp ik?

“Jazeker, iedereen kan voor 25 euro op Pampus een eigen stukje grond pachten van zeseneenkwart vierkante meter. Dat is toch heel mooi, om je eigen grondje te hebben op een onbewoond eiland dat Werelderfgoed is.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden