Erik Voermans. Beeld Linda Stulic
Erik Voermans.Beeld Linda Stulic

En zo komt aan alles een eind

PlusLaatste hulp bij klassieke muziek

Erik Voermans

In mijn boekenkast staat een kleine 70 centimeter aan boeken van de Amerikaanse musicoloog Richard Taruskin. Mijn god, wat een superieure schrijver en denker. En wat een provocateur, al vond hij zelf niet dat hij provoceerde. Hij zag het gewoon wat helderder dan alle anderen en noteerde dat in een stijl die je regelmatig naar adem doet happen vanwege de speelsheid en de humor en ook het quasi-achteloze parlando, dat je in geen enkel ander musicologisch proza tegenkomt.

De neiging hem te citeren is groot, maar er is geen beginnen aan. Alleen al de koppen boven zijn artikelen zijn geweldig. Why Do They All Hate Horowitz? Can We Give Poor Orff A Pass At Last? How Talented Composers Become Useless. Zulke stukken wil je meteen lezen.

Ik ben een groot fan van Taruskin. Twee keer mocht ik hem interviewen. Beide keren kwam ik met een duizelend hoofd terug op de krant. Vooral de eerste keer was het erg. Hij had gezegd dat ‘niemand iets begrijpt van de muziek van Pierre Boulez’ en dat we naar die klanken luisteren ‘als holbewoners’. Potverdikkie. Dat kwam hard aan.

Ik vertelde hem dat ik wat foutjes had gevonden in zijn Oxford History of Western Music, die hij zelf The Ox noemde. “Mail me wat je gevonden hebt,” zei hij. Sportief.

Een maand later kreeg ik een e-mail van hem. “Guess what. Ik neem een paar van je zinnen over.” Mijn hart maakte een sprongetje. Zou mijn naam in een voetnoot in de paperbackeditie van The Ox komen?

Nee, helaas. De grote Taruskin had gewoon mijn zinnetjes letterlijk overgenomen zonder daar verder in het boek enige melding van te maken. Gelukkig heb ik de mailtjes nog.

En nu is Richard Taruskin dood. Slokdarmkanker. Hij overleed op 1 juli, 77 jaar oud.

En zo komt aan alles een eind.

Dit is de laatste column van Erik Voermans voor Het Parool. We doen hem uitgeleide met een interview op de Klapstoel in deze krant.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden