Review

Elvis Peeters - Wij *****

Op de cover van de roman Wij van de Vlaming Elvis Peeters heeft de uitgever een stickertje geplakt met de tekst: 'Waarschuwing expliciete roman.' Het is natuurlijk een slim trucje om aandacht te trekken, maar het moet worden gezegd: Wij is inderdaad geen roman voor overgevoelige zieltjes of lezers die snel moreel verontwaardigd zijn.

In Wij leeft een vriendenclubje van acht jongens en meisjes in de puberleeftijd zich volkomen ongeremd uit in seksuele spelletjes, waar ze ook de buitenwereld bij betrekken. Al in het begin van de roman zijn we getuige van een onschuldig begonnen experiment met fatale afloop: de kortgerokte meisjes tonen vanaf een viaduct hun geslacht aan passerende automobilisten en veroorzaken een ongeluk met dodelijke afloop. De jongelui halen hun schouders op en gaan vrolijk verder met hun perverse spelletjes: ze hebben seks met een kat, laten geblinddoekt voorwerpen in hun vagina of anus inbrengen, waarbij de blinde dan het voorwerp moet raden. Dat kan ook een wesp of een ijspegel zijn. Ze willen gewoon weten hoe alles voelt. 'We waren verliefd op het leven en dat wat het leven het meest tastbaar maakt, het lichaam, het lichaam van de ander.'

Op een gegeven moment ontstaat het idee een prostitutiebedrijfje te beginnen, heel professioneel met een eigen website. Zo gaan ze het spel van vraag en aanbod uit de in hun ogen belachelijke grotemensenwereld op hun eigen voorwaarden meespelen.

Het is voor hen allemaal niets anders dan een spel: 'Wij houden van de spelletjes die we doen, waarom doen we ze anders? Niemand die eraan dacht dat het ooit fout zou kunnen lopen. Wij verleggen altijd onze grenzen. Grenzen moet je bereiken en daarna verleggen. Hoe houd je de verveling van je lijf? Door haar te lijf te gaan, dat deden wij letterlijk.'

Peeters houdt het bewonderenswaardig lang vol om de sympathie van de lezer te winnen voor deze pubers, die welbeschouwd nogal onverantwoordelijk en zonder scrupules bezig zijn. Het knappe van de roman is dat je ongemerkt meegaat in hun voortschrijdende grensverlegging. De seksuele avonturen van deze tieners zijn bepaald niet alledaags, maar het luid beleden en ook voelbare plezier voert heel lang overtuigend de boventoon. De schrijver draagt zijn steentje bij door het verhaal consequent vanuit het blinde bravoureperspectief van zijn personages te vertellen en zich al even consequent van (moreel) commentaar te onthouden. Hij schrijft het onopgesmukt op, alsof het de gewoonste zaak van de wereld is.

Daarnaast plaatst Peeters de gebeurtenissen grotendeels in een idyllische zomerse ambiance op het lyrisch beschreven Vlaamse platteland, waar de meisjes zich in de berm van de spoorbaan laten neuken tussen de ritselende maïsbladeren. Hij maakt van de wereld van deze levensdriftige pubers een tamelijk paradijslijk universum, en verleidt daarmee de lezer.

De omslag volgt op ongeveer tweederde van de roman. Dan komen twee nieuwe meisjes bij het clubje en ontaardt het spel in een grimmige loverboygeschiedenis. Maar ze komen met alles weg en stormen als onoverwinnelijken de roman uit: 'De wereld ligt aan onze voeten.'

Wij is een heftig en verontrustend boek, dat je niet in je kouwe kleren gaat zitten en nog wel even in je rondzingt. Je zou er een parabel in kunnen lezen over een wereld die verslaafd is aan de dans op de vulkaan en er vrolijk op los leeft zonder zich om de consequenties te bekommeren, maar ook een genadeloos actueel portret van een generatie die door haar ouders kennelijk geen strobreed in de weg is gelegd in haar ongebreidelde hedonisme.

In de opnieuw opgelaaide discussie over literair engagement is deze roman, hoe dan ook, een lichtend voorbeeld van wat literatuur vermag als ze ons aan het denken wil zetten over de wereld waarin we leven. Haar surplus ligt in haar literaire middelen. (ALLE LANSU)

Elvis Peeters - Wij *****
Podium, 16,50 euro.

null Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden