Plus

Ellen Dikker leunt in Buitenspel te veel op verregaande zelfspot

Ellen Dikker leunt in Buitenspel te veel op verregaande zelfspot. Ze presenteert inwisselbare figuren, die precies doen wat je verwacht. Met de conclusie is weinig mis, maar de voorstelling van Ellen Dikker is zwak.

Mike Peek
Ellen Dikker presenteert zich als een kruising tussen Vrouwtje Theelepel en Calimero Beeld Eric van Nieuwland
Ellen Dikker presenteert zich als een kruising tussen Vrouwtje Theelepel en CalimeroBeeld Eric van Nieuwland

Ellen Dikker is een leuke vrouw. En ze maakt in Buitenspel ook best een aardig punt over de terreur van opgelegde prestatiedrang. Meer geld, meer succes, meer roem: wanneer is het eindelijk genoeg?

Dikker stelt zich tevreden met haar plek in de luwte van het Nederlandse cabaret. Misschien zou ze in grotere zalen spelen als ze meedeed aan programma's als Wie is de Mol?, maar dan zou ze zichzelf verloochenen.

Onafwendbaar doemscenario
Nee, met die conclusie is weinig mis. De voorstelling eromheen is echter zwak. Ze vertelt over haar zoon die, zoals lezers van deze krant waarschijnlijk wel weten, in de Ajaxjeugd speelt. Hij is het winnaarstype dat geen angst kent en teleurstellingen beter verwerkt dan zijn moeder, die in elke tegenslag het begin ziet van een onafwendbaar doemscenario.

Dat heeft ze van haar ouders, zo blijkt. Buitenspel is een deels autobiografisch programma waarin Dikker zwaar leunt op verregaande zelfspot.

Ze presenteert zich als een kruising tussen Vrouwtje Theelepel en Calimero. Komt er een arrogante en gespierde voetbalmoeder op haar af, dan slaat ze dicht. Zij zijn groot en ik ben klein dus. Even grappig, maar het duurt lang tot ze haar rug recht.

Armoedige typetjes
Toch zijn het de armoedige typetjes die Dikker nekken. Er komt een volkse vriendin voorbij die solliciteert bij een schoonmaakbedrijf en aan een training mee moet doen: "Maar ik heb helemaal geen trainingspak!" Even later zien we een wulpse vrouw die Dikker lijkt op te voeren zodat ze seksgrapjes kan maken.

Platte, inwisselbare figuren die ook nog eens precies doen en zeggen wat je verwacht. Een beetje tragiek had ze al veel interessanter gemaakt.

Buitenspel is te zien op 9 maart in de Griffioen in Amstelveen en op 11 maart in De Purmaryn in Purmerend.

Buitenspel

Door Ellen Dikker
Gezien 28/1, Theater Bellevue
Te zien tournee

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden