Culinaire trend

Elke week een appje van Jan en Jochem over de beste vis

Wekelijks voert culinair journalist Mara Grimm ons langs noviteiten en trends. Deze week: Woordvis.

Voor een land met dik 500 kilometer kustlijn hebben we een volstrekt bizarre relatie met vis. Dat blijkt maar weer uit het hamstergedrag in mijn Albert Heijn. De zakken chips gaan minstens zo hard als het wc-papier, vlees vliegt de winkel uit en er is al weken nauwelijks pasta te krijgen. Maar vis? Die blijft liggen waar hij ligt.

Aan onze liefde voor de zee ligt het niet. We staan per slot van rekening liever met z’n alleen hutjemutje op het strand dan dat we een levensgevaarlijk virus de kop indrukken, maar vissen eten uit diezelfde zee? Nee, doe ons maar een plakje gerookte zalm, wat surimi of een onsje tilapiafilet. Ik gok dat 95 procent van de millen­nials niet eens weet hoe je een vis fileert. Laat staan dat ze weten wat er in de Noordzee zwemt. En even – voor de goede orde: dat is dus géén tilapia.

Gelukkig lijkt het tij te keren. Eerder schreef ik al dat steeds meer restaurants uitsluitend met Noordzeevis werken. Een prima trend. Als het even meezit, volgt de consument snel.

Dat laatste danken we aan twee mannen: Jan en Jochem Woord van Woordvis uit Urk. Zij zoeken elke ochtend de beste vis uit op de visafslag in Urk. Dat doen ze al jaren voor restaurants als Toscanini en Rijsel, maar sinds kort dus ook voor jou en mij.

Hoe het werkt? Je neemt contact op met Woordvis via www.woordvis.nl. Vervolgens kies je een ophaalpunt in de stad (bijvoorbeeld wijnwinkel Au Paradis in de Jordaan of Olives & More in Oost) en kom je automatisch in de appgroep van dat ophaalpunt. Dan krijg je elke week een appje van Jan en Jochem. Dat gaat zo:

‘De wind is iets gaan liggen, maar echt beter wil het maar niet worden met het weer! De vangst voor leng ziet er goed uit. Een lange, onbekende en best angstaanjagende vis. Hij doet qua smaak en textuur denken aan kabeljauw. Fijn weekend en hartelijke groet, Jan & Jochem.’

Of: ‘We denken dat het morgen weleens griet kan worden. Vandaar dat we een recept voor griet sturen. Maar met elke andere Noordzeevis is dit een lekker recept, dus hoe dan ook goed voor morgen!’

Of: ‘Vrijdag maak ik een witje voor je klaar. Een fijne kleine platvis die weinig gegeten wordt omdat ie nogal lastig te fileren is. Maar heerlijk!!! Veel groeten, Jan & Jochem.’

U snapt: ik heb een bloedhekel aan appgroepen, maar kijk de hele week uit naar de appjes van Jan & Jochem. En naar hun superverse en perfect gefileerde vis. Gewoon meedoen dus. En elke week een wandeling maken naar een van de afhaalpunten. Daar kan geen dagje strand tegenop.

Mara Grimm (1979) is culinair journalist en food trendwatcher. Elke woensdag schrijft ze een column over de laatste culinaire trends. Klik hier om haar andere columns te lezen. 

Mara Grimm.Beeld Imke Panhuijzen
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden