Voorwoord

Eilandenrijk

Judith Zilversmit, chef PS.  Beeld Linda Stulic
Judith Zilversmit, chef PS.Beeld Linda Stulic

‘Ik was wandelen op Prinseneiland en daar is dat palmbomentuintje. Ken jij dat? Ik was zo benieuwd naar het verhaal erachter. Hoe is het ontstaan, wie onderhoudt het? Puur nieuwsgierigheid, hoor, ik wil je niet aan het werk zetten.’

Kijk – met zo’n bericht kan ik wat. Op de redactie van PS zijn we dol op onontdekte pleinen, geheime adresjes, opvallende bankjes en betekenisvolle buurtinitiatieven. Een vrolijke tip is voor ons het begin van een speurtocht.

We vroegen verslaggever Dylan van Eijkeren naar het ‘eilandenrijk’ dat gevormd wordt door Bickerseiland, Prinsen­eiland en Realeneiland te gaan. Zijn opdracht: zoek uit hoe het in hemelsnaam kan dat er midden in de stad palmbomen staan.

Dylan stuitte op een mooi verhaal. De tuinen blijken een verborgen paradijsje in de stad te zijn. Ook mooi: het beheer van de elf tuintjes is al dertig jaar in handen van bewoners. Met liefde verzorgen zij hun groen – van idyllisch en quasi-tropisch tot miniem en rommelig.

De tuintjes geven de buurt een sociale structuur. Zonder morren worden de taken tussen de buren organisch opgepakt. Samen tegen de rest. Want juist ook in dit mooie, verborgen deel van de stad is de vrees voor projectontwikkelaars nooit ver weg. “Iedereen blijft welkom, maar ook hier, net als overal in de stad, is de balans van belang.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden