Eiland met wereldklasse

Een wijnmaker die Alessio Planeta heet. Met zo'n achternaam moet je bijna wel de hele wereld aan je voeten hebben. En dat is ook zo. De wijnen die Planeta op Sicilië maakt, vinden gretig aftrek in 51 landen. Geen geringe prestatie, want het huis bestaat pas sinds 1985. Het was in dat jaar dat opa Planeta zijn baan als baas van de grootste wijnbouwcoöperatie van het eiland opgaf. Hij had er genoeg van voornamelijk bulkwijnen te produceren die vervolgens gebruikt werden om de wat pipse broeders op het Italiaanse vasteland te pimpen.

Planeta vestigde zich in eerste instantie in Ulmo, in het westen. Daar plantte hij behalve autochtone druiven 'internationale' variëteiten als chardonnay, merlot en syrah en investeerde hij in moderne wijnbouwtechnieken. En met succes. Inmiddels produceert Planeta 2,2 miljoen flessen kwaliteitswijn, afkomstig van vijf domeinen verspreid over het eiland. De laatste is nog in ontwikkeling en blijkt de grootste uitdaging. Op de hellingen van de Etna, waar het oogsten moeilijk is en het klimaat verschilt van de rest van Sicilië, wordt de laatste hand gelegd aan nummer vijf.

Overigens, voordat Siciliaanse wijnen in het algemeen en Planeta's wijnen een zo begeerd exportproduct werden, heeft het eiland de hele wereld over de vloer gehad.

Naar verluidt waren het in de achtste eeuw voor Christus de Carthagers die als eersten met een wijnstok in de handbagage voet aan land zetten. De Grieken brachten er onder andere de grecanicodruif naar toe. De Romeinen legden de fundering voor grootschalige wijnbouw. De Arabieren - ook toevallig in de buurt, van 827 tot 1061 na Chr. - zorgden voor een vooruitstrevend irrigatiesysteem. De dertiende eeuw stond in het teken van de wijn dankzij Frederik II, Duits koning, keizer van het Heilige Roomse Rijk en en passant ook koning van Sicilië, die een groot liefhebber was. In 1773 stonden twee Britse wijnhandelaren, Woodhouse en Ingham, aan de wieg van Marsala, waar het eiland in eerste instantie zijn reputatie als kwaliteitswijnproducent aan te danken heeft gehad. Vanuit het stadje Marsah-Allah, Arabisch voor 'de haven van God', vond de versterkte, zoet-ziltige wijn zijn weg naar de vijf continenten. Uiteindelijk was het pas in 1860 dat Sicilië - dankzij Garibaldi - definitief in Italiaanse handen kwam.

''Het eiland is een smeltkroes van wel 32 verschillende culturen,'' weet Alessio Planeta, die volgens zijn stamboom Spaans bloed door zijn aderen heeft stromen. Ik ontmoette hem in Amsterdam, om de wijnen te proeven waar ik twee jaar geleden tijdens mijn bezoek aan Sicilië niet aan toe was gekomen. Ik proefde zijn basis witte, de La Segreta Bianco 2006, een sappige, frisse, licht aromatische blend van grecanico, chardonnay, fiano en viognier. (¿ 8,49). Dan de Planeta Chardonnay 2005. Die wordt wel beschouwd als de beste van Italië. De prijs is daar overigens ook naar: ¿ 22,99. Ook de La Segreta Rosso 2005 (nero d'avola, merlot en syrah) bleek veel wijn te bieden voor zijn ¿ 8,49. En de cepages merlot en syrah (beide ¿ 24,99) waren eveneens indrukwekkend gemaakt, maar bedoeld voor het meer internationaal georiënteerde smaakpalet.

Wat mij betreft werd de show gestolen door de Cerasuolo di Vittoria 2005 (¿ 13,99), een zeldzame 'kleine' rode uit het zuiden. Hier heeft Planeta een domein in Dorilli, gelegen in de streek Vittoria, met - als enige op het eiland - sinds kort de D.O.C.G-status, de hoogste categorie in de Italiaanse wijnpikorde. Cerasuolo is gemaakt van 'eigen' druiven nero d'avola en de frappato. En deze duopresentatie leidt tot een onalledaagse voorstelling van over elkaar tuimelende kersen, aardbeien, frambozensnoepjes, zachte zuren, een mild bittertje, slankheid, sap en frisheid. Dit is volgens Alessio overigens een Planeta die de wereld nog niet heeft veroverd. Maar volgens mij kan dat niet lang meer duren. (HAROLD HAMERSMA)

Planeta is te koop bij Gall & Gall

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden