Recept van de dag

Eiertaartjes uit Hongkong

Filmmaker en ramenchef Fow Pyng Hu heeft drie restaurants in de stad. Hij haalt zijn inspiratie uit Amsterdam, Tokio en alles daartussenin. 

Fow Pyng Hu.Beeld Jakob Van Vliet

De mensen uit het dorp van mijn moeder hadden zich die middag verzameld op het centrale plein. Het diffuse licht van een verborgen zon gaf ons geen hint over het tijdstip. Dit onbestemde licht is kenmerkend voor een Chinese herfstdag. Het was begin jaren vijftig en mijn moeder was een tiener. Ze beklom een podium op het plein, haar geliefde opa was er ook. Hij zat op zijn knieën, zijn handen waren vastgebonden en om zijn nek hing een bord met een tekst. Mijn moeder stond daar machteloos. Ze moest hem bekogelen met natte vodden en luidkeels beschimpen als kapitalistische duivel.

Van dit grote verdriet kwam mijn moeder nooit meer bij, want ook al was ik amper tien, ze kon het niet laten om me het verhaal meerdere keren te vertellen. Nu was ik het ­bijna vergeten, maar met de oplaaiende protesten in Hongkong denk ik er weer aan terug. Hoe een regime moeiteloos zijn donkere schaduw over je heen kan ­werpen.

Wanneer we in mijn jeugd naar mijn moeders dorp reisden, maakten we altijd een stop-over in het bruisende Hongkong. Daar keken we misschien wel het meest naar uit. We kochten er luxeproducten voor onze familie in China en op de terugweg kochten we spullen voor onszelf. Tussendoor aten we ons vol met al dat eten in Hongkong. Alleen de dimsum al. Voor het beste Chinese eten moest je toen daar zijn. Het waren dagen van vrijheid en overvloed.

De protesterende jongeren verdedigden zich met paraplu’s. Veerkrachtig, maar misschien kansloos. Laten we hopen dat het land zijn unieke karakter mag behouden. Ik heb enkel goede herinneringen aan die tijd met mijn moeder in Hongkong. Maar mijn moeder herinnert me er ook aan hoe donker een schaduw kan zijn.

Eiertaartjes uit Hongkong (9 stuks)

Ingrediënten
Deeg:
230 gr bloem
150 gr boter
50 gr poedersuiker
snufje zout
1 ei

Vulling:
2 grote eieren
70 gr suiker
100 ml warm water
70 ml koffiemelk
½ tl vanillearoma

Bereiding
Het Portugees eiertaartje is via Macau in Hongkong terechtgekomen. Vervolgens hebben de Britten het recept aangepast. Het verleden zit erin gebakken. Ze komen elk moment vers uit de oven, en daar loop je voor om.

Kneed in een kom de ingrediënten voor het deeg tot een mooi geheel. Verpak het deeg in folie en laat het 20 minuten rusten in de koelkast.

Doe voor de vulling in een kom de suiker en het warme water, los de suiker op en laat afkoelen. Doe vervolgens de rest van de ingrediënten erbij. Klop het op zonder dat het gaat schuimen. Haal het door een zeef.

Rol daarna het deeg tot een lange worst en snij stukjes van een drietal centimeters. Rol ze tot een cirkel van 8 centimeter en 4 millimeter dik. Druk deze rondjes in een cupcakevormpje van ongeveer 7 centimeter, en 2 centimeter diep.

Nu giet je ze voor driekwart vorm vol met de vulling. Zet ze 25 minuten in de oven op 190 graden. Ze zijn lekker bij de koffie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden