Aldus

Eerstehands verhalen over tweedehands gebouwen in de podcast Vergeten gasten

De podcast Vergeten gasten belooft eerstehands verhalen over tweedehands gebouwen in de Spuistraat. ­Maker Mayra Slagboom (21) vertelt.

Noor Lagendijk
null Beeld Shutterstock
Beeld Shutterstock

Aan wat voor verhalen moeten we dan denken?

“Amsterdam krijgt een steeds eenzijdiger stadsbeeld, met veel van dezelfde invullingen van historische panden. Hotels zijn daar een voorbeeld van. Ik besloot in de verhalen achter die hotels te duiken: wat speelde zich daar vroeger af? Tijdens een wandeling langs die hotels, begeleid door een podcast en een krant vol archiefmateriaal, vertellen ‘vergeten gasten’ wat er in het verleden achter die gevels gebeurde.”

Wie zijn de vergeten gasten?

“Gedurende de wandeling word je meegenomen door oorspronkelijke bezoekers van de panden, zoals mensen die er werkzaam waren. Denk aan een journalist die werkte bij een drukkerij – nu Hotel Renaissance – of een mevrouw die naaister was bij modehuis Gerzon, nu het NH-hotel. Voor Soho House sprak ik een oud-student die vertelt over de UvA-faculteit die er voorheen zat.”

Nostalgische Amsterdammers kunnen hun hart dus ophalen.

“Zeker. Ik vond het verhaal van de drukkerij erg bijzonder. De oud-­journalist die ik daarover sprak kan zo mooi vertellen dat je je echt even tussen de razende ­typemachines waant. In al die panden ­gebeurde wat: er werd midden in de stad iets gecreëerd. Dat is toch spannender dan toeristen die er liggen te slapen.”

In welke panden wil je nog meer ­duiken?

“Misschien de Nutellawinkels of ­Starbucksvestigingen. Daar zijn er tenslotte genoeg van. Ik ga in elk ­geval verder met deze speurtocht naar verhalen achter oude gevels.”

Waar kunnen we de podcast vinden?

“Vanaf juni via vergetengasten.nl.”

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden