Een wandje met wijnen

en wandje met wijnen

Voor wijnliefhebbers kon 2007 nauwelijks beter beginnen. Spraakmakend en toonaangevend horecaondernemer Bert van der Leden (bekend van Supper Club, Nomads, Club More en het zojuist met een door Michelin met een Bib Gourmand gelauwerde Envy) heeft een wijnbar in Amsterdam geopend.

Het voormalige restaurant Zomers heeft dankzij Van der Ledens huisontwerper Concrete een 21ste- eeuwse metamorfose ondergaan. De ooit wat nostalgisch aandoende pijpenla is veranderd in een strakke compositie van hout en roestvrij staal en heet:Vyne.

Aan de rechterwand bevindt zich over bijna de hele lengte van de muur een smalle bank. Hiervoor is om de paar meter een éénpotig minitafeltje geplaatst, als een futuristische paddenstoel. Achterin de zaak bevindt zich een kleine, open keuken. En ondanks de afmeting is daarin nog ruimte gevonden om de tegenwoordig bijna onontbeerlijke chef's table te plaatsen. De linkerwand wordt in beslag genomen door een uitgestalde collectie wijnen plus een XL-uitvoering van de Enomatic, het wijntap- en conserveersysteem.

De liefhebber hoeft niet bang te zijn dat hij bij Vyne van dorst en verveling omkomt. Er is een aanbod van 250 wijnen, waarvan er tachtig ook per glas zijn te bestellen.

Allemaal proeven is lastig. Maar er kan een begin worden gemaakt. Bij Vyne kunnen flights worden besteld, drie glazen halfgevuld met wijn. Zo worden er voor 12 euro twee Champagnes geschonken, geflankeerd door een Prosecco. Spannend. Voor 11,25 euro zijn de witte Mâcons van drie topbedrijven (Talmard, Leflaive en Comtes Lafon) beschikbaar. Ook in rood opwindende uitstapjes: de Saumur bijvoorbeeld en door de wijngaarden met malbec, shiraz/syrah en pinot noir.

Om het een en ander in goede banen te leiden, is Iris Ketelaar aangetrokken. Ketelaar was eerder in het Amstel Hotel al verantwoordelijk voor bar, lounge en brasserie om daarna als sommelier bij sterrenrestaurant Auguste in Maarssen te gaan werken.

Ondanks het indrukwekkende wijnaanbod wil Van der Leden zijn nieuwe zaak toch geen wijnbar noemen. ''Want vergeet het eten niet. Daarvoor heb ik cuisinier Pieter Damen een aantal kleine hapjes laten bedenken,'' zegt hij. ''Met bijpassende wijnen natuurlijk. Eigenlijk is het meer een restaurant waar het accent op wijn ligt.'' Vyne is ook een webwinkel. Misschien moet ik maar een wedstrijd uitschrijven: 'Wie verzint wat Vyne is?''

De kaart is een schoolbordzwart drukwerk waarop met krijtletters 'De Kaart' is gekalligrafeerd. Ik bestel gebakken bloedworst met mosterdfruit (4 euro) en laat die vergezellen door een in een glas van Spiegelau geschonken rode St. Joseph Amarybelle van Yves Cuilleron. Vrij briljant.

Ook proef ik kippenboutjes, gemarineerd met soja en gember (6 euro), met een hevig onderschatte Italiaanse droge Lambrusco van Cleto Chiarli. Een vondst. Van der Leden laat bovendien nog gerookte paling met biet (4 euro) en een glas Saumur komen. Mango met Serranoham en Sechuanpeper (5,25 euro) met Gewürztraminer uit Alto Adige.

En dan is de wedstrijd halverwege, maar volgens Van der Leden kan er van rust nog geen sprake zijn. ''Je moet ook zeker de rauwe bluefin tonijn proberen met tonijnmayonaise en een glas Prosecco rosato. En vergeet ook als toetje de crème brûlée niet met Eiswein.'' (HAROLD HAMERSMA)

Vyne, Prinsengracht 411, Amsterdam.
tel. 020-34 46 408
www.vyne.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden