Een varken maakt van afval spek en karbonade

Een varken maakt van afval spek en karbonade. Dat is tweeduizend jaar zo geweest, tot regeringen in Europa zenuwachtig werden van allerlei ziektes, waarvan sommige werkelijk niets te maken hadden met varkens. Toch werden de varkens veroordeeld tot de sojaboon. Foto ANP

Een venijnig berichtje in het vakblad voor kruideniers en professionele koekenbakkers, Distrifood. In het eerste nummer van dit jaar stond dit op de voorpagina: 'Zeven en een half miljoen kilo vis wordt jaarlijks weggegooid door Nederlandse supermarkten. Veel duurzamer zou diepvries zijn maar kruideniers vinden hun versimago belangrijker dan de overbevissing van de zeeën.' Binnenin het blad een scherp commentaar over hetzelfde onderwerp. Supermarkten spelen mooi weer, ze doen duurzaam in woorden. Maar ze blijven tegen beter weten in grote hoeveelheden verse vis weggooien.

Dat weggooien van voedsel is geen nieuw verschijnsel, maar het begint te knagen. Zo hevig, dat de minister van landbouw aan u en mij vraagt wat zij er aan moet doen. Niet eens de verspilling van voedsel in particuliere huishoudens meegerekend is het om je dood te schrikken en te schamen. Industrie, horeca en winkeliers gooien samen jaarlijks voor twee miljard euro in de Kliko.

Samen met TNO verzamelde mevrouw Verburg in de laatste drie maanden van het vorig jaar ideeën, uitvindingen helemaal, die de verspilling moeten verminderen. In februari maakt ze bekend wat TNO voor haar heeft uitgezocht als de allerbeste oplossingen.

Beetje wonderlijk misschien, dat zo'n kantoor van TNO vol knappe koppen, het ook niet weet en hulp zoekt bij burgers. Het illustreert de wanhoop.

En het is waarschijnlijk ongepast om er om te grinniken. Toch is het lachwekkend. Het is al eeuwen bekend dat er voedsel overblijft dat de mens niet eten wil. Er is een fantastische uitvinding gedaan op vier poten. Het varken. Het varken als opruimer van kliek was vorig jaar nog in het nieuws toen Egyptenaren in een vlaag van paniek over de varkensgriep, alle varkens op de vuilnisbelten dood maakten. Sindsdien stinkt het.

De wet kwam er na paniek over varkenspest
De minister had het beter en spotgoedkoop aan mij kunnen vragen. Dan had ik gezegd dat ze de wet moet veranderen die het tegenwoordig verbiedt om varkens afval te eten te geven. De wet kwam er na paniek over varkenspest en de schillenboer kreeg de schuld.

Een paar bedrijven met een ontheffing mogen eetbaar afval inzamelen wat ze moeten verwerken tot korrels mengvoer. Maar door weer andere paniek, na de gekke koeienziekte, kwam er de regel dat in het mengvoer geen dierlijke producten meer verwerkt mogen worden. Mislukte kroketten mogen niet. Ook niet in mengvoer voor kippen trouwens en varkens en kippen hebben daar last van. Door ze uitsluitend plantaardig voer te geven lijden ze. Wist u dat, Mevrouw Dierenpartij?

Ik ken een geitenboer die een paar varkens houdt. In een stad in de buurt staat een grote gevangenis. De boer kwam er bij toeval achter dat elke dag een enorme hoeveelheid oud brood bij de poort werd gezet. De gevangenisdirectie maakte kosten om dat brood afgevoerd te krijgen. De boer schafte zich twee varkens aan en haalde het brood op. De gevangenis had een kostenpost minder en de boer had gratis voer. Het was zelfs zoveel oud brood dat hij er nog een paar varkens bij kon nemen. En toen het in zijn omgeving bekend werd kwamen anderen opeens met fantastisch en smakelijk afval naar hem toe.

Een varken maakt van afval spek en karbonade. Dat is tweeduizend jaar zo geweest, tot regeringen in Europa zenuwachtig werden van allerlei ziektes, waarvan sommige werkelijk niets te maken hadden met varkens. Toch werden de varkens veroordeeld tot de sojaboon.

Als u dat nou even terugdraait, Mevrouw de Minister, en als u de terugkeer van kleine slachthuizen bewerkstelligt, dan redt u het Braziliaanse regenwoud, hebben we weer gelukkige varkens en houden we jaarlijks 2 miljard euro over. Nee meer nog, reken maar uit. (WOUTER KLOOTWIJK)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden