Recept van de dag

Een van de beste ontbijtjes ter wereld: tostada con tomate

Culinair historica Charlotte Kleyn onderzoekt smakelijke verhalen en werkt ze graag uit in haar keuken. Vandaag: Tostada con tomate.

Charlotte Kleyn. Beeld Oof Verschuren

Een vroege ochtend op het Centraal Station. Ik drink een koffie bij Julia’s en kijk uit over het IJ en de drukke ochtendspits. Achter mij komt een groepje toeristen binnen. Ze proberen in het Spaans een ontbijt te ­bestellen en dat gaat wat stroef. “Tostada?! Tostada?!” De vrouw achter de toonbank schudt verwoed haar hoofd en wijst naar de croissants die liggen uitgestald. “We have these for breakfast.

Een man uit het groepje met een grote rugzak om stapt naar voren en probeert het opnieuw. “Pan con mante­ca? Pan con manteca?” Tegenover hem besluit de vrouw op hetzelfde geluidsniveau terug te gaan roepen: “We don’t sell manchego here, this is an Italian place.” Ik twijfel of ik tegen haar moet zeggen dat manteca boter betekent in ­Argentinië, maar het is vroeg en ze hebben toch alleen croissants.

Het groepje Spanjaarden druipt af – gaan ze het nu bij de Kiosk proberen? – en ik stel me voor hoe ik in Buenos ­Aires in alle cafés in het Nederlands zou vragen om een ‘bo-ter-ham met ha-gel-slag!’ Nu ben ik nog nooit in ­Argentinië geweest, maar het lijkt me een vrij vruchteloze onderneming. Ze hebben er geloof ik ook mijn Spaanse lievelingsontbijt niet: tostada con tomate. Het is een van de beste ontbijtjes ter wereld: een frisse coulis van tomaten op vers geroosterd brood, besprenkeld met wat zout en olijfolie. Thuis ook prima te maken, denk ik blij als ik de trein pak. Ik weet wat ik morgen ontbijt.

Tostada con tomate

Ingrediënten
3 grote tomaten
4-8 plakken zuurdesembrood of een half opengesneden stokbrood/ciabatta
olijfolie
zout
snufje suiker (eventueel)

Bereiding
Zet een zeef in een kom en rasp de tomaten in de zeef (geen grove rasp? Snijd de tomaten dan fijn) en laat uitlekken ­(gebruik het opgevangen vocht in een saus of soep). Rooster de plakken brood onder een hete grill of in een broodrooster. Meng de tomatenpulp met wat zout en een scheut olijfolie en proef: misschien zijn de tomaten wat zuur en moet er een snufje suiker bij. Serveer de tomatencoulis op het brood en besprenkel met extra olijfolie en nog wat (grof)zout. (U kunt het brood na het toasten ook insmeren met een teen knoflook).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden