Plus Recept van de dag

Een Syrische labneh met knoflook en dragon

Kookboekenschrijver Merijn Tol houdt van de Arabische en de mediterrane keuken en eten dat mensen verbindt. 

Smulpaap Tol Beeld Oof Verschuren

Als ik in de zomer wakker word, is een van de eerste dingen die ik doe, hup naar mijn driehoogachterbalkonnetje om mijn plantjes te inspecteren. Even kijken hoe het met mijn tomatenkinders gaat (één plantje hangt krom door het gewicht van het grote aantal tomaatjes) en hoe mijn uitdijende kruidenassortiment (laurier, salie, oregano, rozemarijn, dragon, munt en verveine), de bloemen voor de bijen en mijn olijfboompjes – waar ik dit jaar een fatsoenlijk bakje olijven van verwacht– erbij staan. En om te kijken of de granaatappelpitjes al zijn ontkiemd.

Mijn balkon is piepklein, maar mijn kleine oase van groen kalmeert me en maakt me gelukkig. Ik moest daar deze week aan denken toen ik een voorproefje zag van Henk Wildschuts prachtige boek Rooted.

Wildschut fotografeerde microtuintjes in vluchtelingenkampen in Jordanië, Tunesië en Libanon. Tuintjes van mensen die in hun huidige, miserabele situatie terugdenken aan vroeger, toen ze boer waren en hun land ­bewerkten of toen ze grote tuinen bij hun huizen hadden. Het kweken van rozen, geurige kruiden en andere planten geeft ze het gevoel terug ergens te horen, hoe klein ook. Het kalmeert om met je handen bezig te zijn, aan iets wat je kunt controleren. En het geeft schoonheid. Ik las ergens dat in kampen in Irak een minimoestuin de enige manier is om aan verse groente en kruiden te komen. Dat is pas echt urban farming.

Ze telen er vast Syrische oregano om het za’atarmengsel van te maken, met sesamzaad en sumak. En dragon. Ik kan me nog herinneren van lang geleden, hoe overal in Damascus verse bossen naar anijs geurende dragon ­lagen, voor in de fattoush, een Libanese salade, en als garnering bij de hummus. Daarom deze week een Syrische labneh met knoflook en dragon, niet van mij, maar uit het prachtige boek Feast, food from the islamic world van Anissa Helou, een standaardwerk voor wie meer wil weten en eten uit die enorm fascinerende wereld van Noord-Afrika, de Middellandse Zee en het Midden-Oosten.

Labneh met dragon

Ingrediënten

(voor vier personen)

500 g geitenyoghurt of Griekse yoghurt
zout
60 g verse dragon (mijn balkondragon ging erin)
1 teentje knoflook, grof gesneden
sesamzaad, geroosterd
zoutvlokken
sumak (bij Turkse winkel of supermarkt)

Bereiding

Bekleed een zeef met een theedoek en schep daar de ­yoghurt met wat zout in. Laat enkele uren uitlekken tot een dikke romige labneh, een hangop, is ontstaan. Pluk de blaadjes dragon en doe ze met de knoflook en wat zout in een vijzel. Stamp helemaal fijn tot het een groene crème is ­geworden. Doe de labneh in een kom en roer het dragonmengsel erdoor. Spreid uit over een bordje of schaaltje, ­besprenkel met een lekkere olijfolie en bestrooi met sesamzaad en sumak.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden