Een slechte rosézomer

Laat ik voorzichtig stellen dat het niet bepaald een rosézomer is geweest. En dat gaat zeker pijn in de portemonnee opleveren bij producenten en importeurs. Gesterkt door de groeiende populariteit in Nederland - vorig jaar nam de nationale roséconsumptie toe met 25 procent - waren er om de te verwachten grote dorst van zomer 2007 te kunnen lessen, meer flessen ingekocht dan ooit tevoren.

Maar Marion de Hond annonceerde alleen maar hondenweer. En de zomerse waarden bleken dit jaar waardeloos. Natuurlijk is dat allemaal de schuld van Al Gore. Want als hij niet over klimaatveranderingen begonnen was in zijn An incovenient truth, was er immers niets aan de hand geweest.

En nu? Nu zitten de importeurs mooi met enorme onverkoopbare voorraden. Want rosé moet nu eenmaal vers gedronken worden. De nieuwe oogst die in 2008 onze dorst moet lessen, is inmiddels in de maak. En bovendien is de meteorologische herfst alweer ingezet. Kortom, de 'r' van rood zit in de maand.

Maar nu 'voelt' het nog te vroeg om meteen al een een heftige cabernet sauvignon, dikke merlot of donkere shiraz te ontkurken. Want dan worden er ook sudderlappen, cassoulet of hazenpeper op tafel verlangd. September, half zomer- en half herfstmaand, vraagt dan ook om een wijn die tussen rood en rosé inzit. Niet al te zwaar. Een niet al te hoog alcoholpercentage. Niet al te heftige tannines. Soepel in de mond. Veel fruit. En wat koeler te drinken. Want stel je voor we krijgen nog een mooie nazomer voorgeschoteld.

Voornoemd profiel wijst al snel in de richting van de gamay, de druif die tekent voor beaujolais. Maar laat dit rood nu juist de laatste jaren in Nederland (en ook in andere landen) in rap tempo een groot aantal liefhebbers hebben verloren. Beaujolais primeur raakt steeds meer in de vergetelheid. En ook de 'serieuzere' uitvoeringen zorgen niet voor gedrang bij de kassa's. Veel wijndrinkers schijnen liever slecht gemaakt pinot noir of kale merlot te drinken dan voor hetzelfde geld (of voordeliger) beaujolais.

Toegegeven, echt goede waren met een lantaarntje te zoeken. Wijnhandel Otterman leek er in Amsterdam patent op te hebben. Maar deze protagonist van pure, eerlijke en veelal biologische Franse wijnen is ter ziele. Dat houdt overigens niet in dat vooral zijn felbegeerde beaujolais wijnen in Amsterdam niet meer te koop zijn. Vleck Wijnen - opgezet door een ex-werknemer van Otterman - heeft er een aantal. 'Postorderaar' De Wijnvriend (www. wijnvriend. nl) voert Marcel Lapierre, Château Cambon en Jean Foillard sowieso al jaren in zijn assortiment en levert ook in Amsterdam. En Chabrol is doende om Marcel Lapierre in de Amsterdamse schappen te krijgen.

Bovendien heeft men zich daar ook over een andere gamay uit de Ottermans erfenis ontfermd, eentje uit een buurtregio van Beaujolais, waar de wijnen door het leven mogen als Côtes du Forez. De oogst van 2003 van de Vignerons Foréziens heb ik in 2004 in Het Parool al eens toegejuicht in een stuk over 'koel rood'.

En nu mag ik dat weer doen. Blij omdat deze Côtes du Forez 2006 (¿ 7,95) een fijn nieuw baasje heeft gevonden. En vooral omdat het een op-en-top verrukkelijke, biologische, bijna gevaarlijk doordrinkbare wijn is. Een bombardement van vrolijk, fris rood fruit, vooral kersen, maar ook een miniem spoortje banaan en een pepertje op zijn eind, zodat je meteen verlangt naar de volgende slok.

Ook in het hoge noorden doet de gamay overigens van zich spreken. In de Loire heeft Chabrol bij Jacky Goumin zijn uitstekende Domaine de Souterrains 2005 (¿ 6,95) gekocht. Wat romiger, wat bramiger en wat donkerder dan gamay uit het zuiden. Met een spoortje zoet van geroosterde paprika en zon doorstoofde tomaat.

Toch geldt ook voor deze: koel drinken. Een graad of veertien. Een beetje als de gemiddelde temperatuur van de afgelopen zomer dus. (HAROLD HAMERSMA)

Wijnhandel Chabrol
Haarlemmerstraat 7
Amsterdam
Tel: 020-6222781

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden