Een slechte oogst

In de Loire-streek profiteerde de sauvignon blanc in 2006 van een oogst die als beter wordt beschouwd dan die in 2005, terwijl er toen zelfs al werd gesproken over 'een groot jaar'. Voor wat zo'n gegeven natuurlijk allemaal nog waard is. Want over slechte jaren wordt tegenwoordig wel beweerd dat die in het moderne wijnlandschap niet meer voor hoeven voor te komen.

Toen ik dit voorjaar in de Provence was, hoorde ik een oudere wijnboer de uitspraak doen: ''De jonge generatie wijnboeren weet niet meer wat een slechte oogst is.'' Waarmee hij onder meer doelde op de satellieten die haarfijn kunnen voorspellen wanneer het weer omslaat, zodat de oogst op tijd binnen gehaald kan worden; op nieuwe inzichten met betrekking tot wijngaardmanagement; op eigentijdse technieken zoals omgekeerde osmose die een teveel aan (regen)water uit de most kunnen 'filteren'; op de mogelijkheid om koeler kunnen te vergisten, waardoor een wijn meer intensiteit krijgt. Nee, dat was in zijn tijd allemaal anders.

Dat neemt niet weg dat er van de 2004 sauvignon blanc oogst uit Touraine 2,5 miljoen liter is 'weggedistilleerd'. Onverkoopbaar slecht vanwege de grote hoeveelheid rotte en onrijpe druiven die dat jaar bracht. Tenminste, voornamelijk bij die boeren die zich nog niet hadden wensen te omringen door al die moderne fratsen.

Nu is de techniek alleen niet zaligmakend. In Frankrijk houdt men in sommige regio's het hart vast voor de resultaten van 2007. In de Beaujolais heeft de wijnbouw van mei tot en met augustus te maken gehad met te lage temperaturen en veel regen.

De aanstaande oogst Beaujolais primeur (donderdag 15 november is-ie weer arrivé!) zou in de meeste gevallen dan ook wel eens als Beaujolais inferieur de geschiedenisboeken in kunnen gaan. En dat terwijl er van die wijn hier de laatste jaren steeds minder wordt verkocht. Gelukkig lijkt de gekte overgewaaid te zijn naar Japan waar er in sommige schoonheidsinstituten zelfs in gebadderd kan worden. Mocht het jeugdsap van de gamaydruif dan al niet goed zijn voor de smaakpapillen, dan schijnt het een revitaliserende functie voor de huid te hebben. l'Oréal Beaujolais Primeur¿ Omdat je het waard bent!

Maar goed, terug naar de Loire. En ook terug in de tijd. Naar 2006 dus. Uit Frankrijks noordelijkste wijnbouwgebied kreeg ik twee lekkere sauvignon blancs aangereikt. Eentje uit de 'grote' appellation Touraine. Inderdaad, waar je ook zoveel onheil over je uitgestort kunt krijgen. Maar niet door Jacky Marteau. Op hem is het vinologische credo van toepassing dat je aan een slecht oogstjaar juist een goede wijnboer kunt herkennen. Omdat deze dan toch een lekkere wijn weet te maken. En in een goed jaar? Dan is een wijn van zo'n producent gewoonlijk extra lekker.

Wat ruik ik en proef ik bijvoorbeeld in Jacky's Domaine de la Bergerie? Een felle prikkel in de neus van citrus, kruisbessen en appelzuren. Stuivend, grassig en wild. Opdat wij vooral ook niet vergeten dat sauvignon een verbastering is van sauvage, wild. In de mond bij de eerste slok dezelfde sensatie als de eerste hap van een groene appel: de speekselklieren vrezen overwerk. Dan veel sap, het stalige zoet van rabarber, flatterende bitters en een bijna krokante, droge afdronk. Wie zo'n wijn opentrekt, moet bidden dat er een vers geitenkaasje uit de streek binnen handbereik is.

Producent Valéry Renaudat, afkomstig uit Quincy, een appellation van nauwelijks 150 hectare, maakt met sauvignon blanc een verfijndere, elegantere en meer ingetogen witte wijn. Tikje minder heftig in zijn zuren. Wat zoete zwarte bessen, een gele appel, partje mandarijn, voorzichtiger in zijn citrus, de sensatie van milde groene pepers. De sushi en de handrolls met avocado wachten: Quincy is niet bang voor een spoortje wasabi. (HAROLD HAMERSMA)

Jacky Marteau Touraine Domaine de la Bergerie 2006
¿7,95

Valéry Renaudat Quincy 2006
¿11,95

De Wijnshopper
Maasstraat 134 (6796892)
Rozengracht 4 (6387966)

(Dezelfde wijn van Jacky Marteau is onder een ander label overigens ook te koop bij www.dewijnvriend.nl en daar is het iets voordeliger shoppen: ¿ 6,25).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden