Korreltje zout

‘Een ontnuchterende gedachte’: zo (on)gezond is zoetstof

Liever met ‘zoetstof van natuurlijke oorsprong’ dan met ‘kunstmatige zoetstof’. Toch? Beeld Shutterstock
Liever met ‘zoetstof van natuurlijke oorsprong’ dan met ‘kunstmatige zoetstof’. Toch?Beeld Shutterstock

We geloven het niet zomaar: de zin en onzin van ons eten en drinken. Deze week: zoetstof.

Suiker werd een paar jaar geleden opeens het nieuwe roken, vergif was het. Bij die dikmaker kon je beter wegblijven. Dat slechte imago heeft suiker vooral te danken aan ongezonde producten met suiker, zoals snoep en frisdrank, zegt Iris Groenenberg, expert Voeding en Gezondheid bij het Voedingscentrum. “Bijna iedereen is het er inmiddels wel over eens dat het er vooral om gaat welk product suiker bevat. Een sinaasappel kun je prima eten. Naast suiker zitten daar ook veel goede voedingsstoffen in.”

Maar wil je toch af en toe een colaatje, waarvoor kies je dan als je die coronakilo’s enigszins in toom wilt houden? Liever met ‘zoetstof van natuurlijke oorsprong’ dan met ‘kunstmatige zoetstof’. Toch?

Veel mensen denken dat zoetstoffen, die in light- of zeroproducten zitten, geen calorieën bevatten. Maar sommige bevatten die wel degelijk, zegt Groenenberg. “Een ontnuchterende gedachte.” Wel kan het zo zijn dat een stof zo sterk is, dat je maar weinig nodig hebt om iets net zo zoet te maken. “In dat geval kom je er niet van aan, maar het wil ook niet zeggen dat het gezond is.” Zo veel van deze frisdrank drinken als je wilt, is geen goed idee. “De zuren zijn slecht voor je tanden.”

Of een zoetstof natuurlijk of kunst­matig is, maakt niet veel uit. ‘Van natuurlijke oorsprong’ op je verpakking zetten is gewoon een marketingtruc, zegt de expert – het klinkt gezonder dan ‘kunstmatig’. Maar een natuurproduct moet toch beter zijn dan iets wat in een fabriek wordt gemaakt? “Natuurlijk is niet per se een garantie voor gezondheid, en kunstmatige zoetstoffen als aspartaam, mannitol en xylitol worden gemaakt volgens heel gereguleerde processen, zodat het veilig is.”

Eigenlijk is wennen aan niet-zoet het beste. “Smaak kun je trainen.” En voor degenen die toch gewoon een cola willen met een suikervervanger: wat calorieën betreft kan het etiket uitkomst bieden, al stuit je daar wel op E-nummers. Was daar niet ook wat mee?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden