Aldus

Een kunstproject zonder eind waar je zelf aan kan bijdragen

Samen zingen zonder samen te zijn. Kunstproject The We biedt hiervoor een digitale ruimte. Maker Cindy Moorman (44) vertelt.

Noor Lagendijk
null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Uw kunstproject is een muziekstuk, gemaakt door vreemden.

“De site is een soort digitale tussenruimte, waarin je kunt participeren door mee te zingen met een akkoord. Je moet tien seconden een toon vasthouden. Jouw gezang wordt vervolgens gemixt met dat van anderen.”

Je moet dan wel een beetje toon kunnen houden.

“Je laat je meevoeren met de gezamenlijke stem. Ik vind het belangrijk om het niet met een professioneel koor te doen; zo ervaar je dat het moeite kost om je te verbinden met anderen. De imperfecties vind ik juist heerlijk om naar te luisteren.”

Als we niet fysiek in één ruimte kunnen zijn, doen we dat wel digitaal?

“Dat is de onderliggende gedachte. Als ik voor mijn project had gekozen voor fysiek samenkomen, was het afstand houden een grote factor geweest. Een werk over corona wilde ik niet maken. Ik zie deze digitale ruimte als een verenigingsgebouw waar je toch bij elkaar komt.”

Kun je ook zien wie er meezingen?

“Nee. Alle stippen op je scherm zijn deel­nemers: nu zo’n zeventig personen. Je hoeft geen naam of ­e-mail in te vullen, het gaat om het akkoord dat mensen met elkaar creëren. Ik gebruik vaker akkoorden in mijn werk, omdat het voelt alsof je daarin tijdelijk kunt verdwijnen.”

Wanneer is het werk af?

“Het is eigenlijk een werk zonder eind. Ik heb voor Paradiso een werk gemaakt waarbij het publiek ook zelf iets maakte. Als dat voorbij is, is het werk klaar. Nu gaat de performance voortdurend door. Het zou af zijn wanneer ik de site van het internet haal. Wanneer dat is, weet ik nog niet.”

www.thewe.online

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden