Aldus

Een inloop op IJburg voor iedereen die een geliefde mist

Maandag is het Allerzielen. In De Binnenwaai op IJburg organiseert Riekje van Osnabrugge (61) een inloop voor iedereen die een geliefde mist.

null Beeld Shutterstock
Beeld Shutterstock

Een kaarsje, een kruisje?

“Allerzielen wordt traditiegetrouw op de begraafplaats gevierd. Wij doen het nét even anders: het is geen kerkelijke bijeenkomst waar gebeden en gezongen wordt. We organiseren het vanuit de kerk, maar het is voor iedereen op IJburg. De kern is dat mensen op deze dag weten dat ze niet alleen in hun verdriet zijn.”

Het zal dit jaar wel anders moeten?

“Het is nogal een gepuzzel. We hebben maar een klein gebouwtje en kunnen slechts veertien mensen kwijt op anderhalve meter afstand. Toen kwamen we op het idee om de dag in blokjes van een kwartier te verdelen. Daar mogen vier mensen bij aanwezig zijn.”

Een soort inloop-Allerheiligen dus.

“Elk kwartier hebben we een sfeervolle ontvangst met kaarsen, iemand speelt zachtjes op een vleugel. Daarna komt de gezondheidscheck en doet iedereen een mondkapje op. We lezen een gedicht voor en een mooie tekst. Mensen mogen een waxinelichtje aansteken en hardop de naam van de overledene noemen. Daarna klinkt er nog muziek en na afloop mogen bezoekers bij de uitgang een bloem uit de vaas kiezen.”

En dat elk kwartier weer?

“Maar niet de hele dag. Er komen nu 32 mensen, je kunt je nog opgeven.”

Komt het ook weleens voor dat iemand een lange lijst namen noemt?

“Een paar jaar geleden was er een vrouw die veel namen noemde. Heel verdrietig. Oorspronkelijk herdenk je bij Allerzielen recent overledenen, maar als jij meerdere overledenen hebt te betreuren, dan is dat aan jou. Er zijn geen regels.”

Hier kunt u zich aanmelden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden