Recept van de dag

Een heelmeester voor de ziel: wantansoep (of wontonsoep)

Filmmaker en ramenchef Fow Pyng Hu heeft drie restaurants in de stad. Hij haalt zijn inspiratie uit Amsterdam, Tokio en alles daartussenin. Vandaag: wantansoep.

Beeld Jakob Van Vliet

Ooit mocht ik een semester als uitwisselingsstudent naar New York. Ik leerde daar filmen. Om de twee weken waren er gastcolleges met beroemdheden. Zo hoorde ik Dennis Hopper vertellen over hoe het was om samen met James Dean op de set te staan terwijl hij tussendoor in een pizzeria werkte. Het is me altijd bijgebleven. Natuurlijk was hij niet meteen doorgebroken als ster. Hij had net als veel van zijn vakgenoten gewoon eerst moeten werken in de horeca.

Op dit moment gaat het niet goed met de horeca. Maar wat betekent dat precies? Ik bekijk het vanuit mijn soort horeca. Voor de gasten is het sowieso een domper. Maar voor mensen als de jonge Dennis Hopper is het desastreus. Hij zou zonder de horeca misschien zijn dromen hebben moeten opgeven. En niet alleen hij. Ook mensen met onduidelijke ambities, die even niet willen nadenken over wat ze later willen worden. Of mensen met een ingewikkelde verblijfsstatus die tijdelijk nergens anders terechtkunnen. Misschien heb je zelf ook weleens tussendoor in de horeca gewerkt.

De horeca heeft altijd met open armen klaargestaan voor deze mensen. Een draaiende horeca is een vangnet voor wie even pauze wil nemen. Pauze van het leven dat soms even niet aansluit op ieders wensen.

Vaak begrijpen horecaondernemers de situatie van zulke werknemers maar al te goed, zelf komen ze misschien uit een soortgelijke situatie. En dat geeft de horeca dit specifieke vrije karakter; het werk moet goed gedaan worden, maar het is niet erg als je er ook andere ambities op na houdt. Ook voor de toegewijde chef is er begrip als die op zeker moment in een andere keuken wil staan. Of zijn eigen zaak wil beginnen.

Ik wilde altijd al een restaurant beginnen. Aanvankelijk draaide het alleen om het eten. Maar gaandeweg werd het steeds drukker en kwam er meer personeel bij. Toen begreep ik dat het meer was dan alleen eten serveren. De horeca heeft een sociaal-maatschappelijke functie.

Gasten komen er om beloond te worden voor al hun geworstel met de dagelijkse beslommeringen. En voor de werknemers is het een troef om op adem te komen. De horeca verzamelt al deze mensen en zorgt ervoor dat ze erbij blijven om samen met volle moed aan de volgende dag te beginnen. Hij is een heelmeester voor de ziel.

Laten we nu hopen dat zoveel mogelijk zaken overeind blijven, want als er na de crisis geen horeca meer is, wie moet ons dan troosten?

Wantansoep (of wontonsoep)

Ingrediënten

voor de vulling:

200 gr varkensgehakt

200 gr garnalen, gepeld en darmkanaal verwijderd

½ tl fijn geraspte gember

½ ei

½ tl zout

snufje witte peper

snufje suiker

1 tl sojasaus

1 el sesamolie

voor de soep:

700 ml kippenbouillon

½ stronk lente-ui, dun gesneden

enkele bladen paksoi, in grote stukken gesneden

Bereiding

Vandaag gaan we wantansoep maken. Ook bij wantan geldt dat elke familie zijn eigen recept heeft. Je bent dus vrij om ingrediënten toe te voegen. De wantanvelletjes zijn te koop in de betere toko’s, maar je kan ze ook zelf maken. Maak een stevig deegje van 2 delen (in gewicht) meel en 1 deel water en ei. Zo dun mogelijk uitrollen en bestrooien met zetmeel zodat het niet plakt. Snijd er vierkantjes van 8 centimeter van.

Snijd de garnalen in fijne stukken. Meng alle ingrediënten in een kom. Neem een wantanvel en schep er wat vulling op. Sluit het geheel door het velletje samen te drukken. Je hoeft niet te knijpen. Wanneer de wantans gevouwen zijn kook je ze voor zo’n 3 minuten. Kook de paksoi ook een minuut mee. Verdeel de wantans over twee kommen met hete kippenbouillon. Doe de paksoi en lente-ui erbij. De bouillon heeft alleen een beetje zout nodig.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden