Aldus

Een grafkistkunstveiling: ‘De perfecte middag voor het hele gezin’

De dood is hip. Hadden we al een uitvaartmuseum en duurzame begrafenis, nu organiseert Manon van Eijk (27) een grafkistkunstveiling.

Dylan van Eijkeren
null Beeld shutterstock
Beeld shutterstock

Is Sociëteit Sexyland op zondagmiddag wel de juiste plek voor zoiets stemmigs als grafkistkunst?

“Absoluut. Het wordt de perfecte middag voor het hele gezin, met twee veilingsessies, tussendoor een volkszanger die de boel gaat opzwepen, en een grafbingo om de spanning dragelijk te houden. Met mooie uitvaartprijzen: huidniettangen, kinsteunen, handenbinders, mondvormers, oogkapjes en grafkistprints.”

Wat gaat u eigenlijk allemaal veilen?

“Prints van grafkisten, ooit gemaakt om grafkistmarketing mee te bedrijven. Wat ons intrigeert is het idee erachter: hoe verkoop je het onverkoopbare? Eigenlijk is de essentie van de middag precies wat Sien Sommers altijd zegt: ook de dood moet leuk verkopen.”

Wie is eigenlijk die Sien Sommers, naar wie de veiling is vernoemd?

“Eerlijk gezegd bestaat ze niet. De grafkistkunstcollectie komt van reclamebureau Upmost, waar ik ook werk, en we willen zoetjesaan toch eens een keer van onze grafkistkunst af. Het is een wat uit de hand gelopen concept.”

Wat voor publiek verwacht u zondagmiddag?

“Heel divers. Er komt een compleet kinderfeestje, al onze families komen, uitvaartprofessionals hebben toegezegd, plus veel kunstliefhebbers. De entree is vijf euro, daar krijg je ook twee bingokaarten en een grafkistkalender voor. En misschien klinkt het wat zwaar allemaal, maar we houden het heus lekker luchtig.”

En de opbrengst gaat naar?

“Tja, goede vraag. Naar Sien natuurlijk! Ze heeft jarenlang in grafkistkunst geïnvesteerd en nu gaat zich dat eindelijk uitbetalen.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden