Plus

Een gek toefje groen werd een brouwerij in een mobiel voedselbos

Hier, naast Ikea, zijn een paar vierkante meters onbetekenende ruimte omgebogen tot iets origineels.Beeld Elmer van der Marel

Ondanks alle vernieuwings- en opknapdrang zal de stad altijd rijk zijn aan non-descripte ruimte. En gelukkig maar, want juist die schijnbaar nutteloze vierkante meters geven de stad extra karakter mee.

Vaak vallen ze niet zo op, maar kijkt u deze week eens wat grondiger om zich heen en u komt ze overal tegen: gekke toefjes groen, te klein om op te zonnen of je hond uit te laten, maar te groot om er niet iets mee aan te vangen.

Een pokdalig betonnen binnenplaatsje met een hoge toevalligheidsgraad, ogenschijnlijk niemands bezit. Of een met de jaren allengs zieltogender wordende zandvlakte, waar maar geen bestemmingsplan voor lijkt te komen.

En dan krijgt zo'n ruimte plotseling toch een doel. Naast de Ikea in Zuidoost lag lange tijd zo'n onbetekenend stukje stad: een vrij grote ­oppervlakte met een parkeerterrein aan de achterkant, met aan de voorkant een onduidelijke groene barak en verder lege ruimte.

Dergelijke zielloosheid past in die omgeving: hier heersen praktisch beton en steen boven het esthetische.

Houten bakken vol flora
Vandaar dat je even verbaasd je wenkbrauwen optrekt wanneer je nu langs hetzelfde terreintje loopt. Waar voorheen het enige groen eenzaam voortrollende tuimelkruid was, staat nu een zee van houten bakken vol flora van divers pluimage.

De groene barak is ­getransformeerd tot een brouwerij en eromheen zitten stelletjes en vriendinnengroepjes knus keuvelend in hun koffie te roeren.

Het voelt een beetje alsof een hotspot zich vergist heeft in zijn ligplaats, maar het ziet er aantrekkelijk uit.

De brouwerij blijkt de brouwerij te zijn van het Kleiklooster, een initiatief vanuit klusflat Kleiburg, waar het plan van actie zich vooral focust op 'gastvrijheid en spiritualiteit' en 'het op een sociale manier verspreiden van kloosterwaarden'.

Die kun je als gast ter harte nemen of schouderophalend naast je neerleggen om ­gewoon een fijn koud pilsje naar binnen te klokken. Dat kan er uitstekend, en vooral het terras te midden van de bijzondere binnentuin is op een zwoele zomerdag aan te raden.

Brouwerij Kleiburg en Greennest Park

Waar Hullenbergweg, Zuidoost
***

Mobiel voedselbos
Dat Greennest Park is de grote aandachttrekker hier. Via allerlei kronkelpaden loop je hier te midden van een 'mobiel voedselbos', waar kruiden, planten en fruit groeien die je blijkbaar naar hartenlust kunt plukken.

Leuk bedacht: niet iedereen in de stad is in touch met de natuur. Zeker kinderen die vooral opgroeien tussen de hoogbouw van de Bijlmer zullen het leuk vinden om plotseling een plek te hebben waar ze verse aardbeien van hun stelen kunnen grissen en wat takjes rozemarijn voor hun moeder.

Althans: dat hóóp je natuurlijk, dat ze dat leuk vinden. Voor hetzelfde geld blijkt het Greennest Park niet meer dan een geinig novelty-initiatief te zijn voor de liefhebber, en slenteren die kinderen verveeld een paar meter verder om een hotdog voor vijftig cent te halen bij de Zweedse meubelboer.

Dan laten ze een uiterst sympathiek initiatief links liggen: een mooi voorbeeld van hoe je een paar nietige vierkante meters stad met relatief simpele middelen kunt ombuigen tot iets origineels.

Tips of opmerkingen? straatbeeld@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden