Plus Recept van de dag

Een frisse zomersalade met tuinbonen

Samuel Levie staat op de bres voor goed voedsel en zoekt de verhalen achter ons dagelijks eten. Vandaag: een frisse zomersalade.

Samuel Levie. Beeld Mark van der Zouw

Ruim anderhalve maand geleden plantte ik op verschillende plekken in de tuin slaplantjes. De afgelopen twee weken heb ik de steeds groter wordende eikenbladsla, lollo rosso en bindsla geprobeerd te negeren. Ik had helemaal geen zin in sla. Mijn aandacht ging uit naar de doperwten, tuinbonen en kleine courgettes.

Tot ik van de week een heel dikke slak zag genieten van een van de vele kroppen sla in de tuin. Dat kon ik niet laten gebeuren. Tijd om in te grijpen. Wie sla plant, moet sla oogsten. Samen met mijn dochter Ayla, een mandje en een mes ging ik de kroppen te lijf. We oogstten er vijf en plukten ook meteen de tuinbonen en een flinke bos dragon. Tijd voor een frisse, zomerse tuinsalade.

Salade is een breed begrip en ik vind het jammer dat veel mensen nog altijd een pak voorverpakte sla kopen en daar dan mierzoete fabrieksdressing overheen mieteren. Een goede salade kan magisch zijn en is eigenlijk de simpelste manier van koken. Je verzamelt mooie verse ingrediënten en verbindt ze met een dressing.

De simpelste dressing maak je met wat goede wijnazijn, mosterd, olie en een snuf zout. De dressing zorgt ervoor dat alle smaken van de losse ingrediënten kunnen schitteren, maar brengt ook de balans die je wil in een gerecht. Wat vettigheid, zuur en zout als smaakversterker. Die snuf zout moet je niet vergeten. Die tilt het geheel naar een ­ander niveau. Het woord salade is niet voor niks een afgeleide van salata, wat Latijn is voor ‘gezouten’.

Deze salade met ingrediënten uit mijn tuin maakte ik aan met een dressing van karnemelk. Elk product in de ­salade was zichzelf. Oké, ik had de tuinboontjes heel kort geblancheerd, maar verder schitterde elk ingrediënt ­onbewerkt op het bord. En met de hitte van de afgelopen ­dagen is een frisse salade ook precies het soort eten waar je zin in hebt. 

Frisse zomersalade

Ingrediënten
200 gram jonge tuinboontjes
50 ml karnemelk
2 el olijfolie
sap en rasp van ½ citroen
handje rucola
1 kleine krop romaine
1 krop lollo rosso
hand dragonblaadjes

Bereiding

Dop de jonge tuinbonen, kook ze een minuut in ruim ­kokend water en spoel koud. Maak een dressing door alle ­ingrediënten voor de dressing samen te blenderen. Was alle sla en droog goed. Puk de blaadjes dragon. Maak de salade en tuinbonen aan met de dressing. Leg eerst de slabladeren op een bord en verdeel hierover de tuinbonen. Maak af met dragonblaadjes. Zelf serveerde ik er nog bloemen van de Oost-Indische kers bij. Die staat in veel tuinen en op balkons in bloei. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden