Plus Recept van de dag

Een flinke pan fris-zure wortel-koriandersoep

Liesbeth Maliepaard is een freelance reclamemaker die ook haar kinderen wil laten smullen.

Liesbeth Maliepaard Beeld Mark van der Zouw

‘Aan tafel, jongens!’ Mijn moeder hoefde het vroeger maar één keer te roepen en mijn zus en ik sjeesden de trap al af. Ik roep het tegenwoordig minstens zes keer in oplopend volume en afgewisseld met verschillende dreigementen. Dat komt niet doordat ik slechter kook dan mijn moeder, maar omdat zelfs lekker eten het blijkbaar moeilijk wint van de iPad. “Moet ik ’m afpakken of zet je ’m liever zelf uit?”

Als ik eindelijk gewonnen heb van Apple, schuift mijn dochter aan bij een bord spaghetti met klassieke bolognesesaus, mijn zoon gaat zitten achter een dampende kom chili sin carne en ik schep mezelf op uit een flinke pan fris-zure wortel-koriandersoep.

Sinds ik aan mijn Liesbeth-vitaal-naar-de-vijftigplan bezig ben en minder koolhydraten eet, mijn zoon vegetariër is geworden en mijn dochter nog wel lekker vlees eet, komt het vaker voor dat we alle drie iets anders eten. De kinderen slaan niet aan op mijn oh-zo-gezonde fris-zure soep en mijn dochter doet niet aan bonen, dus het moet wel vanavond. Gelukkig heb ik altijd wel een goed kliekje in de ijskast en flink wat porties ingevroren lekkers in de vriezer. Het kost me dus niet veel extra moeite, maar het voelt ook lang niet zo gezellig als met z’n allen aan dezelfde dis.

Terwijl we ieder van onze eigen maaltijd zitten te smullen, merk ik op: “Moeten we niet eens op zoek naar meer gerechten die we alledrie lekker vinden?”

“Dan kunnen we toch gewoon burrito’s eten?” oppert mijn zoon meteen. Hij is even vergeten dat we dat afgelopen week al drie keer hebben gedaan. Er ligt dus weer een mooie uitdaging op me te wachten: een nieuw diner ­geschikt voor drie bedenken.

Frisse wortel-venkelsoep

(voor 4 personen)

Ingrediënten

olijfolie
1 ui, gesnipperd
3 tenen knoflook, gehakt
3 tomaten, in blokjes
2 tl venkelzaad
1 tl komijnzaad
1 tl korianderzaad
5 wortels, in blokjes
1 flinke venkel, in blokjes
1,5 l groentebouillon
1 citroen, rasp en sap
5 flinke eetlepels volle Griekse yoghurt
2 tl (of meer) pul biber (chilivlokken)
1 klein bosje koriander, grof gehakt
zout en zwarte peper uit de molen

Bereiding

Verhit een royale bodem olijfolie in een soeppan. Bak daarin ui, knoflook en tomaat ± 20 minuten op middelhoog vuur. Roer regelmatig om. Vijzel ondertussen venkel-, komijn- en korianderzaad fijn en bak mee. Voeg wortel en venkel toe, schep goed om en bak 10 minuten.

Doe de bouillon en de helft van citroenrasp en -sap erbij. Laat een kwartier koken, voeg yoghurt toe en maak de soep dan fijn met de staafmixer. Roer er de pul biber en koriander door. Proef en breng op smaak met zout, peper en eventueel wat extra pul biber en overgebleven citroen.

Lekker met een goed pitabroodje erbij. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden