Plus Recept van de dag

Een echte Amsterdamse lekkernij: hoerenkoekjes

Samuel Levie staat op de bres voor goed voedsel en zoekt de verhalen achter ons dagelijks eten. Vandaag: hoerenkoekjes.

Samuel Levie Beeld Mark van der Zouw

Kookboeken zijn je reinste tijdscapsules. Sla een kookboek uit een bepaalde periode open en zie wat de keuken, het ingrediënt of de stijl du moment was. Koken met fruit in de jaren zeventig, fusion in de jaren negentig, smijten met balsamicosiroop in de jaren nul. Kookboeken zeggen veel over de tijd waarin we leven en in het Westen is dat een tijd van overvloed. In onze keukenkasten staan ingrediënten uit culturen van over de hele wereld voor onze dagelijkse maaltijden.

In de afgelopen kookboekenweek kreeg ik het eerste exemplaar overhandigd van het boek De smaak van Amsterdam, 700 jaar stedelijke eetcultuur, uitgegeven door Amstelodamum, genootschap voor de kennis van Amsterdam. De bundel vertelt verhalen over de immer veranderende eetcultuur in de stad.

Ook het begin van de hedendaagse kookboekencultus, die haar oorsprong vindt in de 18de-eeuwse kookhandschriften, wordt erin beschreven. Kookhandschriften waren boekwerken waarin dames van stand hun vaak op de Franse keuken geïnspireerde recepten optekenden en uitwisselden. Dankzij de receptenschriften die werden doorgegeven aan de volgende generatie hebben we een goed beeld van de culinaire trends en familienetwerken in die tijd. Dames uit welgestelde kringen die aan de grachten woonden, pronkten graag met hun goede smaak en bijzondere gerechten.

Naast de Franse invloeden waren er toen ook al invloeden uit Azië. In het lijvige kookhandschrift van Clara van Haeften staan bijna vijfhonderd recepten waaronder een gekookte kip met daarover een ragout gebonden met ei en echte zwaluwnestjes. Deze delicatesse moet uit Zuid-­China of Zuidoost-Azië zijn geïmporteerd en is inmiddels hartstikke verboden.

Ik deel met u een minder clandestien recept voor de zogeheten hoerenkoekjes, dat door Cees Holtkamp en Marleen Willebrands werd bewerkt maar afkomstig is uit een anoniem kookhandschrift.

Hoerenkoekjes

Ingrediënten
250 g amandelspijs
60 g honing
65 g zachte boter
1 losgeklopt ei
250 g patentbloem
10 g bakpoeder
snuf zout
1 tl kaneel
½ tl nootmuskaat
100 g krenten
losgeklopt ei om te bestrijken

Bereiding
Meng de amandelspijs, honing, boter en ei. Vermeng de bloem met de bakpoeder, kaneel, nootmuskaat en zout. Kneed bloemmengsel erdoor en werk daarna de krenten erdoor. Vorm een bol van het deeg en verpak deze in plasticfolie. Laat het deeg een uur rusten in de ijskast.

Verdeel het deeg in bolletjes; je kunt van deze hoeveelheid ongeveer 40 koekjes maken. Leg de bolletjes op een met bakpapier beklede bakplaat maar zorg dat er genoeg ruimte is tussen de koekjes, want het deeg zal wat uitlopen tijdens het bakken. Druk de bolletjes met de duim iets in en bestrijk de bovenkant van de koekjes met het losgeklopte ei. Laat de koekjes even drogen en bestrijk opnieuw met ei.

Bak de koekjes in 15 tot 20 minuten in een op 160 graden voorverwarmde oven tot ze goudbruin zijn. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden