Aldus

Een digitale turflijst, voor schoonmaakcorvee en biertjes

Studenten van de TU Delft hebben De Turff ontwikkeld; een digitale turflijst. Bij de Amsterdamse Branco van Rijn (21) hangt hij aan de muur.

Noor Lagendijk
null Beeld Shutterstock
Beeld Shutterstock

Wat is de staat van jouw studentenhuis?

“Ik woon in Buitenveldert, samen met nog drie jongens. We studeren allemaal. Eigenlijk zijn wij behoorlijk netjes; het huis is meestal wel goed opgeruimd. Niet dat het heel erg is, maar een huisgenootje en ik merkten dat wij wat meer doen in het huishouden dan de rest. Toen zagen we advertenties over het digitale turfsysteem en we hoorden er via-via over. We hebben ons meteen aangemeld.”

Wat doet De Turff?

“Het is een digitaal turfsysteem dat je voor van alles kunt gebruiken. Wij hebben er bijvoorbeeld een lijst ingestopt voor wie er boodschappen gaat doen en een takenlijst, zoals wie er die week gaat stofzuigen of dweilen. Maar ook het aantal eieren en bier worden per persoon geturfd.”

Een bierlijst?

“Veel studentenhuizen hebben flink wat bier in de koelkast staan. Als je dan een biertje pakt, turf je. Sommige jongens drinken elke avond drie biertjes en de ander pakt juist alleen een biertje in het weekend.”

Het laat weinig aan toeval over.

“Dat is wel zo. Ik vind het niet zo erg als een ander meer bier drinkt en mijn huisgenootjes ook niet. Het is vooral leuk om te testen. Als we vrienden over de vloer hebben, turven we nu niks aan.”

Blijft het papieren turflijstje weg?

“We schreven voorheen niets op, maar ik denk zeker dat we hierbij blijven. Het is gewoon heel handig; een tablet wordt aan de muur geïnstalleerd, waarmee je alle lijstjes kunt regelen met je telefoon, via de Turff app. En ’t is gratis doordat de tablet reclames laat zien als we ’m niet gebruiken. Nu kan niemand meer zeggen: ik heb al genoeg gedaan.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden