PlusCulinaire trend

Een culikid eet niet alleen alles, maar kan het ook nog zelf bereiden

Culinair journalist Mara Grimm bespreekt de laatste eettrends. Deze week: de babyccino.

Mara Grimm
Babyccino. Beeld shutterstock
Babyccino.Beeld shutterstock

Het is zonder twijfel de meeste idiote uitvinding van de afgelopen twintig jaar: de babyccino. Dat is een cappuccino zonder koffie, bedoeld voor peuters die door hun ouders worden meegesleurd naar hippe koffiebarretjes. Nou zijn er veel onzekerheden in het leven, maar dat kinderen die babyccino’s krijgen later strontvervelende volwassenen worden, staat als een paal boven water.

Toch staat deze uitvinding niet op zichzelf. De afgelopen jaren zijn kinderen met een volwassen smaak langzaam maar zeker uitgegroeid tot statussymbolen. Deze culikids verslinden olijven, slurpen oesters en zeuren op vakantie niet om een hamburger, maar kluiven vol overgave een portie kikkerbillen af.

Daar wordt aan alle kanten op ingehaakt. Had je vroeger hooguit een houten speelgoedkeuken in huis, tegenwoordig is koken allang geen spelletje meer. Er worden zelfs professionele messensets voor kinderhandjes gemaakt. Een beetje culikid eet niet alleen alles, maar kan het ook nog zelf bereiden.

Niet voor niets komt er binnenkort een kindereditie van Heel Holland Bakt op de buis. Bovendien rolt het ene na het andere kinderkookboek van de persen. Zo schreef mijn Parool-collega Samuel Levie het van harte aan te bevelen Nijntje-kookboek. En van mijn buurman op links – beter bekend als Joris Bijdendijk – verscheen het boek Het geheim van de tuin ter gelegenheid van 100 jaar Amsterdamse schooltuinen.

Slaan we door? Qua boeken en schooltuinen zeker niet. Want dat is natuurlijk waar het allemaal om draait: je kind laten zien waar eten vandaan komt, hoe je zaait en oogst. Maar verder mag het best wat minder. Zelf stond ik bijvoorbeeld keihard te applaudisseren toen mijn zoon op zijn vierde met veel plezier zijn eerste bord slakken leegat. En kreeg ik tranen in mijn ogen toen hij het genot ontdekte van het uitzuigen van de kop van een gamba. Behoorlijk pathetisch, vind ik achteraf.

Gelukkig komt het in de puberteit vanzelf goed. Mijn zoon is inmiddels dertien en vindt oesters opeens hartstikke smerig. Ook zeurt hij in restaurants weer gewoon om friet met mayo. En gezellig samen naar Holtkamp? Hij fietst liever met zijn vrienden naar de Jumbo voor een pak Luikse wafels. Komt vast omdat ik hem vroeger geen babyccino’s heb gegeven – een hele opluchting.

De schooltuin

Op 8 oktober 2020 gaat de film De Schooltuin – een jaar rond met je handen in de grond in première.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden