Aldus

Een burleske reisgids van Amsterdam uit 1666? Bieden maar!

Marc de Jong (54) beheert de tweedehandsboeken bij Scheltema en organiseert een online veiling met 75 items. Bieden kan tot dinsdagavond.

Tom Grosfeld
null Beeld Shutterstock
Beeld Shutterstock

U was aan het opruimen?

“Het klinkt oneerbiedig, maar zo is het wel. Veel aparte boeken blijven liggen, maar we willen onze planken verversen. We moeten er dus vanaf.”

Het wordt toch geen online rommelmarkt?

“De boeken hebben geen waarde van duizenden euro’s, maar het zijn wel schaarse of gezochte exemplaren. Zoals de met vingerafdruk gesigneerde uitgave van de Manifesten van Harry Mulisch. Of een burleske reisgids van Amsterdam uit 1666.”

Daar hebben verzamelaars wel wat voor over, lijkt me.

“Dat verwacht ik wel, al wordt er nog nauwelijks geboden. Hier en daar een paar tientjes. Vooral jongeren zijn ­gehaaid: die gaan de prijs niet opdrijven. Ze wachten tot het laatste kwartier en slaan dan toe.”

Vindt u het niet leuker de boeken in de winkel te veilen?

“Veel van wat hier ligt, doet het beter in het buitenland. We hebben een Japans fotoboek waar niemand naar omkeek. Via de veiling zijn er al drie geïnteresseerden. Die zouden ons ­anders nooit vinden. Welke Japanner zou er ooit hebben gehoord van Boekwinkeltjes.nl?”

Biedt u alleen boeken aan?

“Vrijwel, maar er zitten gekke uitstapjes tussen. Vijf flessen wijn en een biertje van Marten Toonder, van Château Bommelstate uit 1990. Dat zijn voor sommige verzamelaars leuke items.”

Komt u boeken tegen waarvan u denkt: die had ik graag zelf gewild?

“Daarvan kom ik er genoeg tegen, maar die halen de veiling niet. Ik zit hier op de eerste rang als dingen binnenkomen, dus ik pik er regelmatig wat voor mezelf uit. Echte pareltjes laat ik niet ontsnappen.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden