Recept van de dag

Een beto vol begrip: kara-age, gefrituurde kip

Filmmaker en ramenchef Fow Pyng Hu heeft drie restaurants in de stad. Hij haalt zijn inspiratie uit Amsterdam, tot Tokio en alles daartussenin. 

Fow Pyng Hu.Beeld Jakob Van Vliet

Met een soort gewatteerde smurfenmuts op doen de kindertjes van mijn dochters school geregeld een aard­bevingsoefening. Hand in hand lopen ze de vluchtroute. Het goed voorbereid zijn op rampen wordt er in Japan met de paplepel ingegoten. Iedereen weet dat als de natuur toeslaat, het vaak zonder mededogen is. Een aardbeving, een tyfoon of een tsunami, ze kunnen je leven in een knip beëindigen.

Nederland is na de watersnoodramp van 1953 eigenlijk niet meer door de natuur op de proef gesteld. Sterker nog, de kracht van Nederland is juist de natuur te beheersen. De polders, de Afsluitdijk, de Deltawerken: we dwingen de natuur ingenieus op zijn knieën. Onze praktische benadering oogst veel resultaat en dat geeft vertrouwen.

Wanneer je een Japanse partner hebt, weet je dat je zomaar je relatie op het spel kan zetten door te discussiëren over de manier waarop je met de crisis omgaat. Je komt erachter hoe fundamenteel anders de uitgangspunten zijn. De één is gevoed door het vertrouwen in de wetenschap, de ander door het bewustzijn van de genadeloze natuur. Het gaat verder dan een meningsverschil. Het gaat om een levenshouding die de invalshoek van je gedachten bepaalt.

Maar we voeren geen discussie nu. We zitten in het park met een bento op onze schoot. De stralen van de zon die onder de sakuraboom uitkomen verwarmen ons gezicht. We nemen nog een hap en kijken hoe onze dochter de verte in rent. We beseffen dat het er niet toe doet hoe we erover denken. We zijn te nietig, we kunnen beter zwijgen. Daarom is het fijn dat we op deze mooie middag met die bento in het park zitten. Om zo samen iets te delen wat we nog wel begrijpen.

Kara-age, gefrituurde kip

Ingrediënten
4 kipdijfilets
2 el sake
1 el sojasaus
Stukje fijngeraspte gember
2 teentjes fijngeraspte knoflook
Snufje peper
90 g aardappel- of maiszetmeel
Frituurpan met olie

Bereiding
Kara-age is een Japanse manier van frituren. Dat kan van alles zijn, maar meestal bedoelt men stukjes kip. Kara-age is het meest voorkomende onderdeel in een bento. De gefrituurde kip is sappig vanbinnen en krokant vanbuiten. Doordat er geen dikke beslaglaag over de kip zit, wordt die niet zompig na afkoeling. Daarom is de kara-age ideaal om in je bento mee te nemen.

Snijd de kip in hapklare stukjes. Marineer de stukjes in de ingrediënten, behalve het zetmeel. Zet ze een uur in de koelkast. Verhit de pan met olie tot zo’n 170 graden. Haal de stukjes kip door het zetmeel zodat ze goed bedekt zijn en doe ze in de frituurpan. Niet alles tegelijkertijd, dan koelt de olie te snel af. Na enkele minuten zijn ze mooi goudbruin. Schep ze op een schaal met keukenpapier. Serveer eventueel met wat citroen of mayonaise.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden