Eatme

Op avontuur met churros

Over het wat kale interieur van Eatme is nagedacht en ook de kaart is simpel, maar weloverwogen. Eersteklas ingrediënten, met een licht Spaanse inslag. Zoals de lekkerste octopus ooit, huisgemaakte mayo en vooral die vers gebakken churros.

Toegegeven, je eerste indruk is een beetje die van een snackbar, maar als je wat beter kijkt - naar de weliswaar wat kale, maar weloverwogen inrichting, met grijsgelakte tafels en de terecht beroemde Ahrendtstoelen, de mooie houten vloer, met daarin glazen delen die je een kijkje in de keuken geven, maar vooral de overweldigende plantenwand en de mij in eerste instantie wat nerveus makende nog grotere wand met een soort gemacrameed aluminium, waar verschillende kleuren doorheen schitteren - moet ik toegeven dat hier iets bijzonders gedaan is. Achterin een bar; dan heb je het gehad. O ja, je moet wel een onhandig stoepje op - niet iets voor rolstoelers - maar verder ligt het ook wel mooi, op de hoek van de Binnen Bantammer, met uitzicht op de Nieuwmarkt.

Eatme heeft een speciaal concept. Een simpele kaart en eersteklas ingrediënten, waarbij vooral een licht Spaanse inslag opvalt.

Dat ze hier over alles goed nadenken, blijkt uit het uitstekende brood en de goede boter.

Zo beginnen we met de werkelijk voortreffelijke Spaanse runderham, mooi dooraderd, vol van smaak, met mitzuna (een Japans kruid, tot een soort pesto gemalen) en goede olijven. Eenvoudig en zeer, zeer lekker (€8,00). De octopus in kleine stukjes, als een soort salade uitgevoerd, is de malste die ik ooit at. Een zeer smaakopwekkend voorgerecht (€8,00).

De dagsoep is een linzensoep: meer richting dal (India) dan met de bij ons gebruikelijker linzen, maar die komen elders terug. Deze soep is niet fors van smaak, maar wel mooi in evenwicht (€6,00).

En dan zijn er de gebakken langoustines: twee forse, precies goed van smaak en structuur, geserveerd met een klein kreeftenvorkje en een vingerkommetje (twee zelfs, want ze gaan ervan uit dat we alles delen, maar een vingerkommetje kunnen we ook best delen; €10,00).

Voor het hoofdgerecht kiezen we de dagvis: een goed stuk kabeljauwfilet met (Puy?) linzen, venkel en een enkel lepeltje hollandaise. Dat hadden er best twee mogen zijn. Of drie. Nou ja, de vis is uitstekend, de linzen hebben een heerlijke smaak (wat zit daar nou in?) en de venkel is goed (€24,00). Als garnituur zijn er kleine casseroles, één met een raar groentemengseltje, één met heerlijke bietjes.

Het andere gerecht is entrecote, keurig dun getrancheerd, met weer maar een enkel schepje bearnaise. Daarbij een puntzak pommes allumettes (heel dunne frietjes), met goede huisgemaakte mayo en ook nog een bakje salade (€27,00).

Het nagerecht is een avontuur op zich. Niet de kaas: dat zijn vier stukjes uitstekende kaas, waarbij reblochon en heerlijke cabrales, de beroemde blauwe Spaanse kaas, begeleid door perenstroop en notenbrood (€8,00).

Het avontuur zijn de churros, wat ze in Frankrijk pêtes de nonnes noemen en bij ons nonnenveest of nonnenvod - scheet dus. Het is wat ze in Spanje bij voorkeur
's ochtends vroeg eten, op de markt, vervaardigd uit een dik beslag, dat uit een soort molen door een geribbeld gat rechtstreeks in de hete olie wordt geduwd. Je eet ze met speciale dikke chocolademelk.

Hier zien we een prachtige churrospers en we zien dat hij gevuld wordt, maar daarna... niets. Later, veel later, komt de aap uit de mouw: de olie was koud en het duurt nogal lang totdat die grote bak op temperatuur is. De kaas is inmiddels op en de churros, net als de friet heel authentiek geserveerd in een puntzak, nemen we mee naar huis. Zonder de chocolade plus vanillesaus. En we krijgen excuses en hoeven de churros niet te betalen (€7,00). Ze smaken er alleen nog maar beter door.

De wijnkaart ten slotte is klein, maar praktisch en verder hebben we echt nergens over te klagen. Een heel aardig adres erbij dus! Ze doen het trouwens ook als takeaway en je betaalt alleen met pin of creditcard.

En let op de aardige openingstijden!

9-

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden