Plus Proefwerk

Dum Dum Palace (9-)

Hemel, wat is Dum Dum Palace een onweerstaanbare zaak. De goede sfeer zit tot in de kieren en de geïnspireerde, zorgvuldige gerechten spetteren van de pret.

'We willen nog heel vaak terug naar deze feestelijke, zorgvuldige zaak' Beeld Mats van Soolingen

Ook in het Jaar van de Haan, dat dit weekend wereldwijd met drakendansen wordt ingeluid, zal het aantal Chinese restaurants afnemen. Vooral het Chin-Ind-Rest - een type dat uniek is in de wereld - lijkt in een vrije val te zijn geraakt, ten faveure van meer generiek Aziatisch streetfood, all-you-can-eat-sushi en allerhande shared­dining concepts die bijna allemaal hetzelfde doen.

Ik krijg soms heimwee naar gelukskoekjes en in ­papier gevouwen familiebakken babi pangang: die was ook overal hetzelfde, maar daar deed je verder tenminste niet moeilijk over.

Van India tot Japan
Dum Dum Palace in de elleboog van de Zeedijk praktiseert een vrolijke, moderne hybridekeuken die wél werkt. 'Fusion' vind ik een even onmogelijk concept als 'authentiek' - beide impliceren immers dat er zoiets ­bestaat als een onveranderlijke oerkeuken, maar op de kaart van Dum Dum ­Palace zien we invloeden van India tot Japan.

De zaak is vrij sober ingericht met hier en daar een bamboe-kalender of een rode lampion, aan het plafond draaien grote ventilatoren loom rondjes.

Het heeft iets nostalgisch, zonder al te opzichtig af te zakken naar ironische kitsch. Onze knappe en aardige serveerster lijkt op Andrea uit Beverly Hills 90210, met een stalen jarennegentigbrilletje en een flaphoed. Ook de muziek doet me denken aan mijn middelbareschooltijd.

Wilde Waddenoesters
Later horen we dat ergens in het pand ook nog een geheime cocktailbar is die, het Chinese nieuwjaar indachtig, The Golden Cock heet. Dus ja, het is wel een beetje een hipstertent - maar op een niet-opdringerige, niet al te ­bedachte manier, en onomwonden gezellig. Achter een glazen wand zien we de koks zweten - het restaurant zit ramvol.

Op de drankenkaart vinden we zelfgebrouwen Pandabier, natuurlijk gemaakte wijnen en gulle, originele cocktails. De ­menukaart telt een beknopte lijst gerechten en de prijzen zijn schappelijk.

Hiske Versprille Beeld Steven Dahlberg

We beginnen met drie visbereidingen: gestoomde oesters (€7 voor twee), makreel met sesam en miso (€9) en 'Philippino ceviche' (€9). De Waddenzee ligt vol met de grote Japanse exoten die nu als Wilde Wadden­oesters worden verkocht - ik vind ze zelf wat groot en grof om rauw te eten, maar gestoomd zijn ze juist lekker substantieel. Het klassieke garnituur van chili-olie en bosui doet het goed, en een schep ­kippenbouillon geeft subtiel diepte aan de ziltigheid.

Lekkerste zure vis
Filipijnse ceviche heet eigenlijk kinilaw, en het betreft hier in rietsuikerazijn gemarineerde roodbaars met kokosmelk. Het is de lekkerste zure vis die we ooit in Amsterdam aten.

De kraakverse roodbaars is door z'n ­stevige structuur en hoge eiwitgehalte uiterst geschikt, de plakken - niet te dik, niet te dun ­gesneden - hebben precies lang genoeg in de marinade gelegen, zodat de buitenrand wit en 'gegaard' maar het binnenste nog rauw is, en de zoete kokosmelk en gember vijlen vaardig het harde randje van de azijn weg. Heel. Erg. Goed.

Zo ook de ­gebakken makreel met miso: met een knapperig velletje en omringd door zalige, hartig-­karamellige miso die gek­makend goed past bij de vette vis. Eronder een salade van ­rettich met shisoblad.

Best
De ‘Philippino ceviche’ (dat heet eigenlijk kinilaw) met roodbaars, azijn en kokos is de lekkerste zure vis die we ooit in Amsterdam aten

Minder
De daikonsalade die onder de makreel ligt, is wat aan de zoete kant.

Opvallend
Er is een geheime bar! Een geheime verstopte bar! Oké, het is heel kinderachtig om daar zo ­opgewonden over te doen. Ik ben bovendien dermate slecht ingevoerd dat ik nog steeds niet weet waar hij zich precies bevindt. Geheime bar! Sorry.

We gaan vrolijk door. De huisgevouwen spicy pork dumplings (€8 voor vier) zijn zogeheten guotie (letterlijk vertaald: wok­plakkers): gestoomde pasteitjes met drie vlakken waarvan één krokant is gebakken.

De vulling is van smakelijk vet varkens­gehakt met gember en knoflook, de dumplings worden uitbundig geserveerd in een soort zure soja-azijndressing en bestrooid met kruiden en pinda's. Echt lekker, net als de plakkerige ­kippenvleugeltjes (€6).

Lollige bastaard
Het patatje rendang (€7) mag van mij, in deze uitstekende uitvoering met goed stoofvlees en goede frites, best een nieuwe klassieker worden: een geïnspireerde, lollige en onweerstaanbare bastaard.

Ook het gestoomde broodje buikspek verrast: we kunnen de uitgekauwde versie met hoisin en zuur niet meer zien, maar dit is een originele uitvoering die eerder Thais aandoet - met ­tamarinde, palmsuiker, basilicum, munt en koriander - zoet, vet, maar lékker. We plakken ervan.

Als dessert kiezen we de ­financier met kokos en passievrucht (€7). Het is geen echte ­financier - die wordt gemaakt in een vormpje, dit is een in repen gesneden plaatkoek - maar hij smaakt uitstekend met de goed zure passievrucht-tapioca en ­kokoscrème.

We willen nog heel vaak terug naar deze feestelijke, zorgvuldige zaak. Maar goed dat we thuis pas hoorden over die ­geheime bar, anders waren we ­blijven plakken.

Vorige Proefwerken:
Bureau (7-)
Chiapas Taco Cartel (5)
Auberge Jean & Marie (8-)

Welke restaurants in uw buurt kwamen aan bod in Proefwerk? Het Parool zette alle recensies sinds begin 2015 op de kaart. Klopt er iets niet? Is een restaurant inmiddels gesloten? Mail ons dan.

Dum Dum Palace

Zeedijk 37
1012 AR Amsterdam

zo-do 11.00-01.00 uur, vr & za 11.00-03.00 uur

020 3044966
www.dumdum.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden