Plus Proefwerk

Duble (8-)

Eetcafé Duble is een geslaagde mix van invloeden; een heerlijke gastvrije plek om aan het einde van de middag met de kinderen neer te strijken en veel te lang te blijven hangen.

Eetcafé Duble Beeld Eva Plevier

Duble heet naar de manier waarop je in Turkije een dubbele shot raki bestelt, en ondanks dat de anijsdrank geen vriend van me is, dronk ik er met plezier een dankzij de hartelijke eigenaar van deze schijnbaar in de jaren samengeraapte zaak.

Griekse zuilen, verschillende soorten stoelen en tafels, kleurige kussentjes, een dommelend hondje op een bank - aanvankelijk valt door de visuele herrie niet eens op hoe groot dit eetcafé eigenlijk is.

Openheid die hem siert
We nemen plaats aan een tafeltje bij de bar en zijn op deze doordeweekse avond best lang de enige gasten, maar we worden met zo veel warmte bediend dat we daar geen last van hebben.

De eigenaar (een Nederlander van Turkse origine) vertelt ons dat hij een Mediterrane keuken voert, en dat de kaart - 24 gerechtjes buiten de dagspecials om - zo groot is omdat hij veel gasten uit de buurt over de vloer krijgt die allemaal hun eigen voorkeur hebben. We zien Spaanse items (aardappeltortilla), Griekse (souvlaki) en zelfs Italiaanse (carpaccio).

Omdat we geen ervaring hebben met Turkse wijn bestellen we een glas Yakut (rood €4,65) en een Cankaya (wit €4,25) van het huis Kavaklidere. Als we informeren hoe hij aan zijn Turkse wijnen komt, antwoordt de eigenaar dat hij die bij de groothandel haalt en dat het hem ook verbaasde ze daar aan te treffen. Het is een openheid die hem siert en die hem voor ons inneemt, al maakt het de wijn niet interessanter. Maar wat wil je, voor dat geld.

Wanneer we vragen waarom hij mini-afbakstokjes serveert in plaats van Turks brood, vertelt hij dat hij geen goed Turks brood kon vinden en daarom eerst een tijdje zelf bakte. Dit bleek echter niet vol te houden.

Babaganushen
We proeven een heel smaakvolle grove hummus (€6,50) met gebakken gepekeld rundvlees (pastirma) en paprikapoeder. Daarna een van de meest frisse en overduidelijk vers bereide babaganushen die we ooit aten (€6,50) met granaatappelpitjes en siroop, gevolgd door uitstekende gegrilde sardines (€8,85 met een slaatje van verse mesclun). Bijna alles komt hier van de houtskoolgrill en dat proef je.

Onze ober brengt twee 'bruschetta's', dik belegd met gestoofd kalfsvlees met kaneel en steranijs (€9,75). Een heerlijke, sappige winterse smaak, alleen verstoord door de gehalveerde mini-afbakstokjes die als toastjes dienen. Niet vies, wel zonde. Inmiddels hebben we al een paar keer tegen elkaar gezegd dat we platbrood missen, iets om al die heerlijke smaakjes mee op te vegen.

Spookplatbrood
Dan komt een vers gekookt artisjokhart, met puree van gedroogde bonen (€6,50) en rode ui in zoetzuur. Hoewel de bonenpuree wat zout mist, is ook dit een fijn fris gerecht.

Duble

Ceintuurbaan 246
1072 GG Amsterdam

Open: wo-zo 17.00-23.00 uur
020 771 8569
duble.amsterdam

Dan: gedroogde minipaprika's gevuld met rijst, kaneel en steranijs met dilleyoghurt (€7,00). Een rijke en uitstekende vulling waarbij we onze vingers opeten. Steengoed.
Hierna proeven we de atom, gegrilde en met yoghurt aangemaakte aubergine met stukjes walnoot en rode peperolie (€6,50). Zeer pittig en sappig, een genot, en onze handen gaan weer op zoek naar een stukje platbrood om het bord mee leeg te maken - helaas.

Aan het vleesfront een gegrilde spies met kalfsvlees (souvlaki, €9,50) met gepofte puntpaprika, pilav en yoghurt met munt. Het vlees is perfect gegaard en in de rijst zitten rozijntjes. Zoet en hartig samen, een gelukkig huwelijk.

Ook van de grill komt smaakvolle (!) halloumikaas in druivenblad. De geblakerde bladeren leveren het bitter, de kaas het zout, een fijne heldere honing het zoet (€6,50).

Gilles van der Loo Beeld Oof Verschuren

Omdat we tegen de waarschuwing van de eigenaar in heel uitgebreid hebben besteld, proeven we slechts één dessert: het ovengebakken en met sesampasta gevulde filodeeg (€5,50). Een heel goed uitgevoerd en rijk dessert met een welkom bolletje vanilleijs bovenop. De aalbessen, frambozen en de sprietjes tijm hadden we kunnen missen.

Bak alsjeblieft dat brood
Een te grote kaart is bijna altijd een garantie voor ellende. Zo niet bij Duble, waar het ruime aanbod eerder in het verlengde van de gastvrijheid lijkt te liggen. Toch geloven we dat een beetje meer focus deze warme zaak een extra zetje zou geven.

Vrijwel alles wat we eten smeekt om een mandje platbrood op tafel. Als er nou in het aanbod met beleid geschrapt wordt om tijd vrij te maken voor het bakken van brood? Of net iets langer wordt gezocht naar goed brood van een leverancier?

Het interieur en de kaart van Duble mogen wat overvol en rommelig ogen, maar wat ze de gast zeggen is: wees welkom, neem je kinderen mee; jouw vrienden zijn de onze. In een tijd waarin elke vierkante horeca­meter zo veel mogelijk moet opbrengen, zijn laagdrempelige, betaalbare en kwalitatief goede eetcafés als dit een zeldzaamheid geworden. Ik ben fan.

Vorige proefwerken
Bar Alt (8+)
Kannibalen en Paradijsvogels (7,5)
Obalade Suya (7,5)



Welke restaurants in uw buurt kwamen aan bod in Proefwerk? Het Parool zette alle recensies sinds begin 2015 op de kaart. Klopt er iets niet? Is een restaurant inmiddels gesloten? Mail ons dan.

8-

Best
De bruschetta’s met gestoofd
kalf, steranijs en kaneel zijn
om te juichen.

Minder
De – niet slechte – afbakbroodjes
doen af aan de glans van al het
andere gebodene.

Opvallend
Als ik in één restaurant mijn
kinderen los zou laten lopen, is
het bij Duble.

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de Stadsgids-nieuwsbrief van Het Parool.

Ook leuk: volg @pshetparool op Instagram.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden