Drinken we deze zomer nog wel speciaalbier?

Brouwers kunnen door een slechte oogst en toegenomen concurrentie moeilijk aan hop komen, waardoor sommige speciaalbieren niet meer gebrouwen kunnen worden.

Laura Obdeijn
Oedipus: We proberen het tekort op te lossen met andere hoppen. Beeld De Fotomeisjes
Oedipus: We proberen het tekort op te lossen met andere hoppen.Beeld De Fotomeisjes

In mei en juni groeien hopplanten wel tien centimeter per dag, maar door droogte was de oogst slecht. "We zagen de voortekenen en dachten al: dat wordt een probleem," zegt Constant Keinemans, voorzitter van het Klein Brouwerij Collectief, waar ook tien Amsterdamse brouwers bij zijn aangesloten.

Daarbij komt dat de animo voor speciaalbier de afgelopen jaren aanzienlijk is gegroeid. De productie voor speciaalbier, waar veel hop voor nodig is, is verdubbeld, terwijl de pilsafname is afgenomen. Daarbij komt dat grote brouwerijen, zoals Heineken, het speciaalbier ook ontdekt hebben. "Dat is aan de ene kant geweldig," zegt Keinemans, "maar aan de andere kant komen kleine brouwers daardoor achteraan in de rij te staan."

Brouwers moeten innovatiever en creatiever zijn. "Ze moeten op zoek naar andere oplossingen, maar het is onvermijdelijk dat sommige bieren niet meer te produceren zijn. Dat is heel jammer," zegt Keinemans.

Schaarste
Ook de kleinere Amsterdamse brouwers voelen het hoptekort. Sander Nederveen, brouwer van Oedipus Brewing: "We zitten nu in een situatie dat het moeilijker bij te benen is. Bepaalde hopsoorten zijn heel populair, die gebruiken wij ook. Het vereist creativiteit, we proberen het tekort op te lossen met andere hoppen. Ook is het lastig dat hop duurder wordt door de schaarste en de toegenomen vraag door het gegroeide aantal brouwers. Voor kleine brouwerijen zal dat een uitdaging blijven."

Keinemans: "We halen hier veel hop uit Duitsland en Tsjechië, daar was de oogst echt dramatisch. Maar ook in Amerika was het een slecht jaar en je wijkt niet even uit naar een ander land. Hop wordt op een paar plekken verbouwd en maar één keer per jaar geoogst."

Creatiever
Pieter Langendijk van Amsterdam Brewboys vindt het onwaarschijnlijk dat we straks zonder speciaalbier zitten: "Er wordt nog heel erg veel bier gebrouwen. Je moet misschien wat creatiever zijn en op zoek naar hopvervangers die dichtbij de oorspronkelijke komen, maar het biedt ook kansen. Voor boeren is er bijvoorbeeld vraag naar nieuwe gewassen."

Keinemans ziet een oplossing in het verbouwen van hop in Nederland. "Dat deden we rond 1800 al in Maas en Waal, Brabant en Limburg, dus waarom nu niet?"

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden