Recept van de dag

Doorgeschoten courgettesoep

Liesbeth Maliepaard is een freelance reclamemaker die ook haar kinderen wil laten smullen.

Liesbeth Maliepaard Beeld Mark van der Zouw

Ze gaan eraan vandaag, die twee gigacourgettes uit de schooltuin. De een is nog verder doorgeschoten dan de ander. Ze liggen als een grote, groene opgezwollen lange ij naast elkaar, een prachtig obsceen stilleven. Mijn kinderen hebben er inmiddels ­elke piemelgrap mee gemaakt die te bedenken valt.

Ik ga er de grootste courgettesoep denkbaar van maken. De enorme ui uit de schooltuin mag ook meedoen. Ik pak er nog vier grote uien bij, hak ze in stukjes, verhit wat olie en zet ze op. Nu de knoflook… Shit, geen knoflook!

Snel langs de supermarkt. Ik pak een tas, geef de kinderen en hun logees het snoepje waar ze om bedelen en ga : ‘zo terug jongens! En kap dan even met die iPads’. In de supermarkt blijk ik toch weer meer nodig te hebben dan alleen knoflook. Crackertjes voor morgen, nootjes voor vanavond, avocado voor gezond… Snel terug. Het huis staat blauw en ruikt naar pikzwarte ui. De kinderen zitten nog steeds als gehypnotiseerde aapjes achter hun bliepende schermen. “Ruiken jullie niets?” “Ja, het ruikt lekker,” zegt de logee.

De bodem van mijn pan lijkt op houtskool. Bovenop ligt gelukkig nog een laag witte ui. Ik pak een grotere pan en giet de niet verkoolde ui over. Uiteraard valt er een stuk op m’n hand. Brandblaar. Niets van aantrekken. Ik snijd nog twee uien en een hele bol knoflook en doe ze erbij. Blijven geloven in die soep.

Terwijl ik kip, friet en appelmoes eet met vier kinderen, laat ik ui en knoflook – nu wel op heel laag vuur – bruin worden. Na het eten gaan er venkel- en anijszaad bij. En dan de twee courgettes in blokjes. Plus vier grote aardappels, vier komkommers en twee liter groentebouillon. Ik hak het bosje half-bieslook-half-peterselie uit de schooltuin er ook nog door. Ondanks al mijn doorgeschoten ­gemultitask, wordt de soep enthousiast ontvangen. ­Vooral door de logees.

Doorgeschoten courgettesoep

Ingrediënten
(voor ca 12 personen)
2 doorgeschoten courgettes (samen 4 kg), in blokjes
5 grote uien, gesnipperd
1 hele bol knoflook, gehakt
100 ml olijfolie
1 el venkelzaad
½ el anijszaad
4 grote kruimige aardappels, in blokjes
4 komkommers, geschild, zaadjes verwijderd en in stukjes
2 l groentebouillon
bosje peterselie, gehakt
bosje bieslook, gehakt
peper en zout
eventueel: bosje verse munt, gehakt
stuk parmezaan

Bereiding

Verhit de olie in een giga soeppan en fruit daarin ui en knoflook op heel zacht vuur goudbruin. Neem er flink de tijd en rust voor. Zeker 25 minuten. Vijzel ondertussen venkel- en anijszaad en bak mee. Voeg courgettes toe en schep alles goed door. Bak tot de courgette wat slinkt en voeg dan aardappel toe. Bak samen nog 10 minuten. Komkommer erbij en nog vijf minuten. Bouillon toevoegen en alles aan de kook brengen. Laat pruttelen tot alles zacht is. Voeg gehakte peterselie en bieslook toe en staafmix alles glad. Proef en breng op smaak met peper en zout. Voeg de munt toe en serveer direct. Rasp wat parmezaan boven elke kom.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden