PlusNet open

Door Foundation tovert een verlaten loods in Noord om tot culturele broedplaats

Elke dag openen nieuwe winkels, restaurants en cafés in Amsterdam. In onze rubriek Net open lees je erover. Vandaag: bij de exposities van Door Open Space worden kunstenaars vanuit verschillende disciplines bij elkaar gebracht.

Hannah Soomers
null Beeld Jakob van Vliet
Beeld Jakob van Vliet

Een plek waar hoogwaardige kunst en de nachtcultuur van Amsterdam samenkomen. Dat beogen Chafik Benhmidouch (42) en Xander Straat (57), initiatiefnemers van Door, te faciliteren in de grote loods op de NDSM-werf in Noord. Het tot dusver grotendeels leegstaande magazijn willen ze omtoveren tot een laagdrempelige ontmoetingsplek voor jong en oud door middel van kunstexposities die laat op de avond plaatsvinden.

Overdag is het café Gentle Space Coffee voorin het pand geopend als plek waar buurtbewoners kunnen neerstrijken voor een kimchitosti (€6,60), een cappuccino (€3,50) of bananenbrood (€3,20). In de avond doen de drie grote ruimtes achter in het pand dienst als decor voor wisselende exposities en voorstellingen.

De opening van Door Open Space is een vervolg op hun eerdere project ‘DooResidency’ in Zaandam, waar ze met twintig makers wisselende exposities creëerden. Ze willen makers uit verschillende disciplines samenbrengen om creatieve producties in elkaar te zetten waarin theater, dans, muziek en beeldende kunst bij elkaar komen. Hiermee hopen ze een divers publiek aan te spreken. De kamers boven in het pand geven ze in bruikleen aan veelbelovende kunstenaars met wie ze ook samenwerken voor de exposities en voorstellingen.

Vrijdag vindt het uitverkochte openingsevenement plaats waarin een aantal kunstenaars met wie de Door Foundation in het verleden heeft samengewerkt hun werk zal laten zien. Deelnemers zijn onder anderen Marieke Peeters, Nicholas Thayer en Joost Koster. Bezoekers krijgen de kans om de kunst te bekijken en een biertje aan de bar te drinken.

Door Open Space

Tt. Vasumweg 31, Noord

Veelzijdig

Het café Gentle Space Coffee dient ook als hoofdkantoor van Door Open Space.

Grootte van het gebouw

3000 vierkante meter.

Anders dan anders

Kunstexposities die je om 00.00 uur kunt bezoeken.

Bekijk ons overzicht met alle nieuwe winkels, restaurants en cafés. Tips? open@parool.nl.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden