PlusOpen tijdens corona

Door corona is het niet meer zo spontaan als voorheen bij Foam

Van ondernemers wordt in coronatijd veel creativiteit gevraagd. Hoe gaan ze om met de gedeeltelijke lockdown? Dat lees je in de rubriek Open tijdens corona. Vandaag: Merel Kappelhoff (48), hoofd communicatie van Foam, brainstormt al wandelend met haar collega’s.

null Beeld Anouk Hulsebosch
Beeld Anouk Hulsebosch

Wat betekent de gedeeltelijke lockdown voor uw museum?

“Dat we helaas niet zo spontaan kunnen zijn als voorheen. Mensen moeten online kaartjes reserveren, in plaats van dat ze naar binnen kunnen wandelen. Er mogen maximaal zestig personen tegelijk in het museum, waardoor we in totaal maar ongeveer de helft van onze normale bezoekersaantallen kunnen ontvangen.”

Hoe gaat de komende tijd eruitzien?

“We zijn heel blij dat we sinds gisteren weer open zijn. Vlak voor de lockdown hebben we een nieuwe tentoonstelling van Laia Abril geopend, die nu weer kan worden bezichtigd. In maart zijn we begonnen met het organiseren van online activiteiten via #FoamAtHome. Hier presenteren we onder meer livestreams en rondleidingen met curatoren en gesprekken met kunstenaars. Deze week lanceren we Foam Talent Digital, een online tentoonstelling waar het werk van jonge talenten wordt gepresenteerd.’

Nog creatieve inzichten gekregen door de situatie?

“Ja. Alles wat je doet moet je bekijken in een ander licht. Als museum geven we ons eigen blad uit, Foam Magazine, dat drie keer per jaar verschijnt. Dit tijdschrift is een aanvulling op de fotografie die we tentoonstellen. We hebben het digitale archief van het magazine zes weken opengesteld. Zo kunnen we toch fotografie aanbieden, op een veilige manier.”

Hoe houdt u de moed erin?

“Door collega’s op afstand op te zoeken. Soms wandelen we een stukje om te brainstormen. We zijn veel bezig met nieuwe ideeën voor het museum. Ook borrelen we via Zoom. Dat is natuurlijk niet zo leuk als de echte borrels, maar het is wel fijn om zo in contact te blijven.”

Wat is het eerste wat u gaat doen als de boel weer wordt versoepeld?

“Als het weer kan, ga ik meteen mijn ouders opzoeken en knuffelen. Ik heb ook zin om weer met mijn collega’s in Foam te werken. Dat is namelijk het leukste van het werken bij een museum: het is een inspirerende plek, waar je dagelijks met kunst en kunstenaars in aanraking komt.”

Foam
Keizersgracht 609

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden